Hej,
Przyznam, że bardzo, ale to bardzo fajna kapela - muzyka idealna do mojego ulubionego klimatu! Dzięki!
Pozdrawiam,
Dimatheus
Hej,
Przyznam, że bardzo, ale to bardzo fajna kapela - muzyka idealna do mojego ulubionego klimatu! Dzięki!
Pozdrawiam,
Dimatheus
Pora na industrial…
Miał być wątek o black metalu, a zrobiliście tu taki sam śmietnik, jak w drugim muzycznym wątku.
Nie tylko black Bo i ciężko tak kategoryzować zespoły…znam co najmniej kilka, które oscylują między deathem i blackiem, a jeszcze mieszają w to jakąś progresywność. Także raczej bym powiedział, że miał to być wątek od ogółu ekstremalnego metalu.
Poza -core’ami…jak ktoś wrzuci Disturbed, Killswitch Enagage czy inne Bullet for my Valentine to ma ode mnie kupe na start.
Tu mamy np. całą kwintesencję Agallocha:
Ciężki taki doomowy główny riff, później z żopy wychodzi akustyk i niedługo później peda…ekhem, czysty delikatny wokal, który jednak się miesza z blackowym kwiczeniem jak u Nazgula. Majstersztyk.
No to skoro nie tylko black to ja wrzucę to:
…ale Within Temptation to przeciez pop. Bez urazy… Jeszcze na pierwszych dwóch albumach to był taki całkiem przyjemny gotyk…ale to co oni zaczęli tworzyć później, to zdecydowanie pod jakiś radio-metal pasuje.
Macie coś nowego od Behemotha. Niestety mam wrażenie, że po Evangelion trochę za bardzo teatrzyk się zrobił - zarówno w klipach jak i koncertach, ale co kto lubi. Nergal czasami też się zachowuje jak taki kinder metal.
Lubię tę muzykę, ale otoczka trochę trąci myszką. Widziałem ich dwa razy na trasie Evangeliona i Satanist. Mam całkiem odmienne odczucia w tych dwóch okresach działalności.
Słuchałeś może Black Orchestry?
Ktoś wie gdzie można znaleźć nieocenzurowaną wersję tego teledysku? Owszem, to teatrzyk…no ale to jedni z liderów światowej sceny blekowej, to czego się spodziewać? Darkthrone sobie trochę ciśnie po całej tej własnie satanistycznej otoczce black metalu, ale Nergal to przeciez niby satanista na 100%.
Ja zaś nieco przeciwnie - szanuje. Grają nieprzerwanie ciągle to samo, a to już pod ładne 20 lat podejdzie niedługo. Mi osobiście ich muzyka zbyt nie podchodzi, ale są wyjątki, i te świeżynka co podałeś jest całkiem dobra.
@Grzesiekk niestety nie i nawet nie mogę tego znaleźć.
Wejdź na kanał NuclearBlast. Tam jest wersja bez cenzury. Szybko sobie wyszukasz - wstawiony 1 sierpnia.
Nergal nie jest satanistą o czym już nie raz wspominał. Raczej ateista, który trochu za bardzo czasem ciśnie bekę z chrześcijan, choć niejednokrotnie celnie wypomina im bzdury tych wierzeń czy zachowań części jednostek. Muzycznie Behemoth jest wg mnie świetny, tyle że z typowej Blackmetalowej otoczki zrobił się lekki kicz miejscami. Na koncertach jest świetnie, zwłaszcza w żywym tłumie - w Polsce najlepiej, bo np. Czesi nie umieją się bawić.
OJESU…ja myślałem, że ocenzurowano te śpiewające dzieci w tle czy jakieś te krwawe i mocne sceny z teledysku…a tu zamazane cycki i fallusy. Zabrońmy dzieciom oglądać ludzkie nagie ciała, ale pozwólmy oglądać krew, zgniliznę i krzyżowanie w nieco antychrześcijańskiej otoczce przy black metalu.