@antiferno bez problemu wysłałem kontakty na serwer gadu i w razie padaki bez problemu mogę z powrotem pociągnąć kopię…
witek-pl : Co masz do Microsoft, pewnie sam używasz Windows, a poza tym IE 9 ma więcej zabezpieczeń niż FF i jest dużo szybsze.
Do Yahoo! - tutaj fajny screen i link do pobrania: http://uk.messenger.yahoo.com/
Ale o sso tobie chodzi? Używam WinXp (głównie gry, obecnie w liczbie trzech) oraz Ubuntu. Z IE korzystam wyłącznie gdy jakaś niechlujnie zrobiona strona wyświetla mi się nieprawidłowo w Operze z której korzystam na obu systemach. Ale co to ma wspólnego z Gadu?
p.s. Z Yahoo komunikatora korzystałem kiedyś (dawno, dawno temu) ale przestałem ze względu na śladową liczbę rodzimych userów (nie wiem jak jest obecnie i wcale mnie to nie obchodzi). A MicroShit ze swoim IE nigdy nie zyska targetu w mojej osobie, przez tyle lat ciągle są z tyłu za innymi (jak już coś wprowadzą to najczęściej podpatrzone u konkurencji), a benchmarki przeglądarek mnie nie podniecają. Pracuję na tej na której mi wygodnie…
coś jestw tych wszystkich argumentacjach, wiekszośc osób ma gg, wiec nie ma sensu instalowac innych komunikatorów. Ale przesiadywanie na gg to juz chyba rzadkosć. Sama odpalam tylko jak mi sie przypomni
Czemu rzadkość? Rozumiem, że jakieś pojedyncze wiadomości można wysłać przez jakieś fejsy czy nk, ale normalnie do rozmowy to raczej zwykły komunikator jest wygodniejszy.
W Polsce Internet Explorer nie jest najpopularniejszą przeglądarką. Tak więc pod tym względem użytkownicy są świadomi. Inna sprawa, że Firefox też ostatnio “zszedł na psy”.
A co do komunikatorów - tak jak pisali poprzednicy, problemem jest to, że wszyscy mają ten numer GG. I w sumie z punktu widzenia użytkownika, GG jest prościej rozwiązane niż XMPP (bo to powinno być docelowe rozwiązanie - tu się chyba ze mną wszyscy zgodzą). Po prostu ściągasz program, rejestrujesz/wpisujesz numer i możesz rozmawiać. W przypadku XMPP trzeba najpierw wybrać jakiegoś klienta i serwer. Dużą rolę w popularyzacji XMPP odgrywa program AQQ, jednak jego wadą jest to, że posiada wiele błędów - nie powiedziałbym, że mniej niż GG. Dlatego dużej popularności nie uzyska. Natomiast inne klienty XMPP są po prostu zbyt mało intuicyjne w obsłudze, zbyt skomplikowane dla normalnego użytkownika. Jeśli już ktoś zainstaluje nawet tego Pidgina, podepnie pod niego swój numer GG, natomiast nie będzie się zastanawiać, do czego służą pozostałe protokoły, jakie obsługuje.
Firefox jest popularny, bo wszędzie go wciskali na chama
E tam, trudno namawiać :)? Sześć osób namówiłem na tutaj akurat AQQ, pięć osób na Operę
Co ty nie powiesz? Gołym okiem widać że jest szybszy od Firefox. A bezpieczeństwo i wprowadzone technologie? Może podpatrzone u konkurencji?
swoja droga jak ostatnio zainstalowałem gg 10 i to zobaczyłem to złapałem sie za głowe :D:D i jedyna myśl "■■■ jak ludzie mogą na tym siedzieć? "
50zlotych , ta.
Do Opery siorkę przekonałem, do AQQ już nie. Zademonstrowałem nawet pisanie w czasie rzeczywistym. Była zafascynowana. Posiedziała góra 2 dni. Pytam się dlaczego? A ona, że woli gg. Dlaczego? Bo tak. Kompa ma mocnego, dwuprocesorowego (nie mylić z dwurdzeniowym) i dwie karty graficzne, więc jest jej bez różnicy. Taka sama funkcjonalność. Natomiast skórka gg jest bardziej przyjazna. Nie każdemu podobają się czarne. A jasnych i przejrzystych jest jak na lekarstwo.
Są rożne powody. Większość zwyczajnie che zainstalować i gadać a reszta ich nie obchodzi.
Ja uzywam facebook chata, MSN i niestety i GG.
To to zmień
nie widze zadnych wad. Tnie sie wam bo macie lipne kompy, reklama to jeden ruch myszka zamknij i koniec. Po co mam na jakimś żałosnym messengerze albo yahoo siedziec jak tam nikt ze znajomych nie ma konta…
prosta przyczyna , mamy dużo znajomych na gg i wygodniej jest pisać do nich z z tego programu
niektórzy mają jeszcze poczucie estetyki : PP
Nie wiem jak można patrzeć na coś co żre 120MB ramu i służy jedynie do komunikowania się (i to w jednej sieci) :P. Chociaż mam 4GB to nie mogłem tego znieść .
Dokładnie, masz rację. Na dwóch sześcio-rdzeniowych XEONach śmiga jak burza, a kontakty ładują się z prędkością światła.
Do tego 24GB RAM spokojnie wystarcza aby pomieścić długą listę znajomych.
Macie lipne kompy dlatego nie używacie najnowszego GG
GG tylko dla VIPów? Padłem…
Tak naprawdę to jest kwestia wyboru skórki. Ja używam Pixelperfect - moim zdaniem jest jasna i przejrzysta.