Mam windowsa xp . Komputer był naprawiany tylko raz . Dlaczego mam mało miejsca na dysku C . W drugim komputerze mam 19GB wolnego miejsca , a w moim jest tylko 9GB . Od czego to zależy dlaczego tamten PCt ma więcej miejsca nic mój ?
Jakie to dyski,a może partycje ? Nikt wróżką nie jest.
Podaj pojemność dysku twardego (oraz partycji C:, jak masz dysk podzielony na więcej niż 1 partycję).
Jak się instaluje dużo programów, to ona zajmują miejsce na dysku.
buubaaa321 , bwiesz co, zadajesz tak debilne pytania, że masakra. Twoje pytanie jest na takim samym poziemie co nie byłoby prądu, albo komputer nie był podłączony i ktoś zapytał dlaczego mu komputer nie działa. Zrób format, albo kasuj zbędne rzeczy i znowu będziesz miał miejsce.
Piotr92 komputer dopiero co 2 dni temu miał robiony format .
A te partycje to rzecz jasna tej samej wielkości są?
Zdiagnozuj co i i ile zajmuje miejsca na dysku za pomocą SpaceSniffer.
Nie bo C ma mniej miejsca od D . W C mam cały system , a D jest tylko do użytku . Natomiast jak instaluje potrzebne oprogramowania to muszę instalować na C , bo do D nie da rady . Wyskakuje jakiś błąd .
– Dodane 26.12.2012 (Śr) 16:36 –
Nie mam programów oprócz tych standardowych do potrzeb . Tj.: Adobe , GG , Przeglądarka Mozilla , Cleaner , Winamp . No reszta to muzyka i zdjęcia . One dużo nie zajmują , bo tylko to mogło wejść na D . GG czy Adobe musiałam do C dać , bo błędy wyskakiwały .
Sprawdzenie dysku - pierwsza metoda
-
pobierz i zainstaluj HD Tune,
-
u góry w HD Tune wybierz dysk twardy,
-
w HD Tune przejdź na kartę Error Scan i kliknij Scan.
Sprawdzenie dysku - druga metoda
Jeżeli dysponujesz innym komputerem i kieszenią na dysk, to można sprawdzić dysk w inny sposób:
-
wyjmij dysk z laptopa, w którym podejrzewasz uszkodzenie dysku
-
włóż dysk do kieszeni i podłącz go do sprawnego komputera
-
jeżeli dysk nie zostanie wykryty przez system to prawdopodobnie jest poważnie uszkodzony
-
jeżeli dysk zostanie wykryty przez system to pobierz i zainstaluj HD Tune, u góry w HD Tune wybierz dysk twardy który znajduje się w kieszeni, w HD Tune przejdź na kartę Error Scan i kliknij Scan.
Sprawdzenie dysku - trzecia metoda
-
pobierz Hirens.BootCD.15.2.zip
-
rozpakuj plik Hirens.BootCD.15.2.zip (prawy przycisk myszy na plik - Wyodrębnij…)
-
po rozpakowaniu otrzymasz plik Hiren’s.BootCD.15.2.iso, nagraj go na płytę jako obraz, nie rozpakowuj tego pliku
Aby nagrać obraz ISO na płytę możesz użyć Active ISO Burner, nagrywaj najmniejszą możliwą prędkością
-
uruchom komputer z płyty którą nagrasz
-
w głównym menu przy pomocy strzałek w górę i w dół na klawiaturze wybierz Mini Windows Xp i naciśnij Enter
- poczekaj
- po uruchomieniu Mini Windows XP uruchom z pulpitu HBCD Menu
-
w HBCD Menu wybierz Programs - Hard Disk \ Storage - HD Tune
-
u góry w HD Tune wybierz dysk twardy który znajduje się w kieszeni, w HD Tune przejdź na kartę Error Scan i kliknij Scan.
Sprawdzenie dysku - wyniki
Czerwone bloczki - bad sectory (uszkodzenia), zielone bloczki - ok.
Jeżeli będą czerwone bloczki, to dysk do wymiany.
Czas sprawdzania dysku - przykładowo dysk 500 GB SATA sprawdzałem 330 minut (5 i pół godziny).
Koledze deFco247 , o ile dobrze zrozumiałem chodzi o wielkość partycji C jaka jest na jednym i drugim kompie a nie róznica wielkości do D względem C. I to jest sedno sprawy a to że masz jak twierdzisz tylko 9 GB wolnego miejsca a na drugim kompie jest 19 GB. To odpowiedz jaka jest wielkość partycji C na jednym i drugim kompie a nie że D jest większa.
dobra juz sama doszłam o co chodzi . zamykam ten temat . dziekuje za odpowiedzi . ; )