Dlaczego ja to widzę?

Głupia sprawa, ale zastanowiło mnie to. Wczoraj syn znajomej oglądał jakieś filmiki na youtube. Jakieś głupoty, jakie to dziś dzieciaki oglądają. Oglądał na smartfonie, odwrócił go w moją stronę, obejrzałem, a dziś… wyświetla mi się ten film w proponowanych na moim koncie na youtube ! ■■■ ??? Jak to jest możliwe ? W takie przypadki nie wierzę. Nigdy tego filmu nie widziałem, jest on sprzed 9 lat, a jednak ni stąd, ni zowąd całkiem “przypadkowo” pojawił się na moim youtube.

Macie powiązane konta albo te same

Ja tego dzieciaka widzę raz na kilka lat :slight_smile: jak może mieć konto powiązane ? :slight_smile: Nie mam go w znajomych, ani nie mam żadnych znajomych na tym koncie youtuba :slight_smile:

Korzystał z Twojego Wifi, czy swojego? Też zauważyłem, ze często w sieci domowej mam podobne reklamy, tzn. jak rodzice oglądali jakieś farby i my się tematycznie wyświetlały te z remontów.

1 polubienie

Jak korzystał z wifi domowego wystarczy. Lub nawet jak nie podłączył się, ale był w zasięgu Twojego wifi.

Jak niby sama obecność w moim WIFI miałaby to spowodować ? Net miał ze swojego smartfona z Playa

Google korzysta z IP do targetowania reklam, jak masz stałe lipa. :wink:

Jeżeli był “blisko” Ciebie Google mógł uznać, ze w danym mieszkaniu, okolicy użytkownicy się interesują danym tematem i promuje go.

https://policies.google.com/technologies/ads?hl=pl

Ale IP operatora mobilnego zazwyczaj namierza źle np. na jakieś Koło w centrum Polski, Wrocław czy Warszawę.

• telefon się znalazł w pobliżu wifi (w zasięgu)
  • złapał identyfikator sieci wifi
  • wrzucił go w statystyki, że był w zasięgu i w jakiej odległości (siła sygnału wifi, to jest też faktor do określania lokalizacji)
  • poszło to to google
  • zostało powiązane z adresem IP
  • poszły reklamy dla urządzeń korzystających z tego wifi/IP

inaczej: jak coś chcę kupić żonie na prezent, to oglądam to przez VPN przez wydzieloną maszynę wirtualną; bez tego na 100% dostanie reklamę na komputerze, lub telefonie.

Co to za bzdury ??? WIFI jest teraz wszędzie. Rozumiem, że wszędzie gdzie chłopak z telefonem ogląda se głupotki, to te głupotki pojawią się u każdego gdzie “telefon się znalazł w pobliżu wifi (w zasięgu)” ??? Telefon NIE BYŁ PODŁĄCZONY DO WIFI ! Korzystał ze swojego netu przez sieć Playa. Ile razy mam to jeszcze napisać ??? W logach routera nie ma ani śladu informacji o innych urządzeniach niż komputer i terminal płatniczy. NIC więcej.

GPS w telefonie, a jak działają mapy Google czy Pokemony. Nie musi nawet logować się Ci do Wifi. :wink:

Jeżeli na ulicy będą 3 domki i 2 pozostałych sąsiadów będzie miłośnikami wina ty też dostaniesz oferty kieliszków. Google uzna, że geograficznie to popularny temat. Tak samo tutaj, dostałeś głupie filmiki z racji zainteresowania wykrytego przez Google. Łopatologicznie Google sprawdza, czy on dalej mieszka u Ciebie i chce oglądać, olej i oduczy się. Żadnego ataku hakerskiego nie miałeś, bez paniki. :wink: Tylko telemetria etc.

Chyba nadal nie rozumiesz. Nie musi znać Twojego hasła. Nie musi być podłączony. Ile razy mam to jeszcze napisać? Odpowiednio długo był w dobrym zasięgu Twojego wifi.

Przypomina mi to “szukaj znajomych w pobliżu”, Gmail też ma takie możliwości, - przecież to google, a skoro śledzi na poziomie sztucznej inteligencji, a dziesięć lat temu już wtedy - proponował mi znajomych w mojej okolicy i dopasowywał mi reklamy produktów, które moja śp żona oglądała w laptopie - to ja jestem przekonany, że nie zdajemy sobie sprawy nad dokładną kontrolą google. Gmail niby się rozwinął, ale poziom nadzoru jest nieprawdopodobnie wysoki. Czasem tylko po tym, jak pokazuje rachunek nieprawdopodobieństwa - dzieją się wyjątkowe sytuacje, a cudów nie ma. Pewnie pegasus to pikuś.
@anon64648577 możesz powtórzyć eksperyment?

Powtórzyć ? W sensie ktoś inny ze swoim smartfonem ? (Ja nie mam smartfona tylko zwykłą komórkę). Jak się ktoś trafi znajomy to spróbuję.

teraz tak działa AI od ad google reklam i Youtuba :wink: to jest zaawansowana analityka twojej osoby :wink:
ja pomyślałem tylko że mógłbym wziąć internet z upc a juz 3 dzien sie ta reklama wyświetla weź od nas neta LOL.