Dlaczego kolory różnią się na różnych ekranach?

Kiedy oglądam coś na YouTube lub oglądam coś w Google Grafika, to kolory materiałów nie różnią się. A kiedy obrobię jakieś zdjęcie lub zapiszę jakieś wideo to kolory różnią się tak jak na obrazku poniżej.
To nie wina sprzętu, bo już sprawdzałem na innych telefonach i laptopach i zawsze jest to samo. Na smartfonach zawsze są takie zbyt nasycone i mają zbyt duży kontrast. Dziwi mnie strasznie, że tak jest tylko z grafiką, którą sam zapisuje. Nie wiem co robię nie tak.

Czasami znaczenie mają parametry wyświetlanego obrazu przez smartfony - w funkcjach wyświetlania jest opcja podbicia koloru. Np. w telefonach Samsunga bardzo często podkoloryzują kontrast by na telefonach wyglądało to ładniej. Zawsze można to wyłączyć i użyć normalne odwzorowanie kolorów.

Co do wideo - YT stosuje różnorakie filtry i czasami nakłada je automatycznie.

Mam teraz w Sony M5 takie opcje, ale wszystkie są wyłączone. Z tym problemem męczę się już chyba 2 rok. A może to coś z paletą barw w ustawieniach? W programach graficznych mam zawsze zaznaczone “sRGB”. Wydaje mi się, że tak to powinno być zaznaczone, ale czy na pewno?

Nic nie stoi na przeszkodzie byś to sprawdził :slight_smile:

Ale jaki powinien być. Jaki profil się zazwyczaj stosuje?

Normalny - jeśli chcesz mieć rzeczywiste kolory.

@anon8024165, wystaw proszę jakieś konkretne zdjęcie, z którym występuje ten problem. Napisz jakim programem obrabiasz i zapisujesz.

Jak postawisz dwa takie same monitory obok siebie to też kolory będą się różnić.
Co dopiero przy dwóch różnych matrycach.

Ło Maryjo, a co tu porównywać? Smartfony zwykle podkoloryzowują obraz, bo to cieszy oko typowego odbiorcy. Poza tym co matryca to inny balans bieli. Niektóre są zimniejsze, niektóre cieplejsze. Nawet jak postawisz obok dwa różne monitory IPS o takich samych parametrach i poustawiasz suwaki tak samo, to obraz będzie się różnił.

Skoro tak, to można uznać, że problem został rozwiązany.