dlaczego podłączając przewodem USB nawigację do netbooka i laptopa nie mogę naładować jej akumulatora?
Po podłączeniu nawigacja a w zasadzie urządzenia, pokazuje ładowanie w pasku stanu akumulatora lecz tak naprawdę “prądu” nie przybywa. Po odłączeniu pracuje chwilę i rozłącza się z braku napięcia.
Żeby wykluczyć awarię urządzenia, podłączyłem zestaw w samochodzie. Ładuje bez problemu.
Przewód USB, to ten którym jednocześnie używam do kopiowania itd z przenośnego dysku więc na 100% jest sprawny.
Czy jest możliwe, że porty mają powiedzmy słabszy amperaż i dlatego nie są w stanie naładować akumulatora nawigacji. Dziwne jest to, że dysk na USB pracuje normalnie.
Jeśli urządzenie nie wynegocjuje większego poboru prądu, to port USB daje tylko 100 mA a to jest za mało aby “zaskoczyło” ładowanie akumulatora i połączenie tym kabelkiem funkcjonuje tylko do transmisji danych i ewentualnie na bieżące potrzeby urządzenia. Maksymalnie z portu USB możesz pobrać 500 mA a takie urządzenia często wymagają jeszcze większego prądu ładowania - sprawdź parametry oryginalnej ładowarki.
W stacjonarnym komputerze ładowałem bez problemu. Na czym polegają negocjacje urządzenia? Są w Win7 ustawienia portów USB, które pozwoliły by zwiększyć amperaż?
Ładowarka samochodowa zalega poza domem, więc sprawdzę jutro.
Widocznie pewne urządzenia mają większe zapotrzebowanie na prąd ładowania a niektóre mniejsze. Kupę osób ładuje komórki, odtwarzacze mp3 - właśnie portem USB