Dlaczego laptopem nie mogę naładować akumulatora nawigacji?

Witam,

dlaczego podłączając przewodem USB nawigację do netbooka i laptopa nie mogę naładować jej akumulatora?

Po podłączeniu nawigacja a w zasadzie urządzenia, pokazuje ładowanie w pasku stanu akumulatora lecz tak naprawdę “prądu” nie przybywa. Po odłączeniu pracuje chwilę i rozłącza się z braku napięcia.

Żeby wykluczyć awarię urządzenia, podłączyłem zestaw w samochodzie. Ładuje bez problemu.

Przewód USB, to ten którym jednocześnie używam do kopiowania itd z przenośnego dysku więc na 100% jest sprawny.

Czy jest możliwe, że porty mają powiedzmy słabszy amperaż i dlatego nie są w stanie naładować akumulatora nawigacji. Dziwne jest to, że dysk na USB pracuje normalnie.

Pozdrawiam.

Moim zdaniem tak, porty w laptopie i netbooku nie sa w stanie dostarczyć tyle energii, aby akumulator sie naładował.

Jeśli urządzenie nie wynegocjuje większego poboru prądu, to port USB daje tylko 100 mA a to jest za mało aby “zaskoczyło” ładowanie akumulatora i połączenie tym kabelkiem funkcjonuje tylko do transmisji danych i ewentualnie na bieżące potrzeby urządzenia. Maksymalnie z portu USB możesz pobrać 500 mA a takie urządzenia często wymagają jeszcze większego prądu ładowania - sprawdź parametry oryginalnej ładowarki.

W stacjonarnym komputerze ładowałem bez problemu. Na czym polegają negocjacje urządzenia? Są w Win7 ustawienia portów USB, które pozwoliły by zwiększyć amperaż?

Ładowarka samochodowa zalega poza domem, więc sprawdzę jutro.

“Dlaczego laptopem nie mogę naładować akumulatora nawigacji?”

Bo laptop to nie ładowarka.

Nie ma takiej opcji, standard USB 2.0 to 500 mA, wer 3.0 podaje max 900 mA.

Widocznie pewne urządzenia mają większe zapotrzebowanie na prąd ładowania a niektóre mniejsze. Kupę osób ładuje komórki, odtwarzacze mp3 - właśnie portem USB

Świetna odpowiedź… takiej oczekiwałem.