Ponieważ mój Acer Aspire 7530G zaczął przymulać(od pierwszego formatu upłynęły 3 lata) postanowiłem na świeżo zrobić system. I wszystko byłoby dobrze gdyby nie fakt, że połowa plików na “niesystemowej” partycji D(zdjęcia, muzyka, gry-bez znaczenia rozszerzenie)aby je otworzyć wymaga ode mnie uprawnień “Administratora”. Nawet nie mogę tych plików usunąć gdyż nie mam uprawnień. Przecież jest to mój laptop, ja instalowałem na nowo system(poprzednio też) i nie tworzyłem nigdy żadnych kont, a tym bardziej administratora. Nie mogę nawet zrobić porządków i odzyskać nieco wolnej pamięci bo nie jestem administratorem. Wygląda na to, że pozostaje mi tylko format partycji z danymi czego chcę uniknąć ze względu na dużą ilość danych(przynajmniej tych do których komputer w swojej łaskawości mnie dopuszcza), które musiałbym gdzieś skopiować.
Konto użytkownika w systemach Microsoft Windows Vista / 7 / 8 jest domyślnie kontem Administracyjnym, o obniżonych uprawnieniach wobec konta Administrator, które jest ukryte.
Wobec powyższego założenie konta o nazwie np. Adam i założenie na nim hasła jest równoznaczne z założeniem konta Administratora systemu (Adam).
Na nowym systemie również jesteś Administratorem.
Możesz zmienić / dodać dodatkowe uprawnienia dla plików na dysku niesystemowym: w oknie eksploratora Windows na danym dysku kliknij prawym myszy i wybierz Właściwości a następnie Zabezpieczenia i dodaj Użytkownika (oczywiście z prawami Admina) czyli Twoje obecne konto z pełnym dostępem.
witam jak ja instaluję nowy system win7 np. to od razu zaznaczam uprawnienia administratora . kiedy system prosi o uprawnienia to tylko klikam na okienko potwierdzające że mam uprawnienia. o i wszystko. No i bez założenia konta i hasła. narka