Dlaczego nie działa "power on" na klawiaturze mimo, że "power off" tak?

Mam klawiaturę z przyciskiem “Power”. Dzięki temu mogę bez schylania się do stacji roboczej wygodnie wyłączyć komputer. Nie rozumiem jednak czemu ten przycisk nie działa, gdy chce nim uruchomić komputer. Czytałem, że włącznie w BIOS/UEFI tej opcji powinno umożliwić zarówno uruchamianie, jak i wyłączanie komputera. W czym tkwi problem?

obraz

Zależy od ustawień biosu/uefi. Jeśli power na klawiaturze nie działa (brak ustawienia keyboard 98) to prawdopodobnie jest możliwość ustawienia spacji jako włącznik.

A to co masz na screenie dotyczy tego czy klawiatura może wybudzić komputer ze stanu wstrzymania.

W UEFI próbowałem wszystkiego keyboard 98, any button i nic. Nawet power on by mouse. Czy to dlatego, że klawiatura jest USB?

Jeali posiadasz jeszcze klawiaturę na PS/2, możesz z ciekawości przetestować czy na niej to zadziała. Możliwe, że na USB nie chce.
Przykładowo jeszcze możesz nie mieć przy wyłączonym komputerze napięcia pod USB w tym porcie, zwłaszcza na froncie. Sprawdzisz to próbując podłączyć telefon do ładowania.
Niemniej podstawą poza działającym portem jest ustawienie na pewno keyboard 98, ale nie pamiętam czy obligatoryjnie wake on keyboard. Musiałbym spojrzeć do BIOSu, bo korzystałem z tego.