Dlaczego nie mogę się polączyć z wifi na innych urządzeniach oprócz laptopa?


(Szymon2) #1

Mam router TL-WR340G po zabezpieczeniu haslem sieci jest ona dostepna tylko na laptopie.

Moglby mi ktos pomoc?

Dodam że przed zabezpieczeniem siec bez wifi działała na wszystkich urzadzeniach


(krzysztof102) #2

A włączyłeś klonowanie MAC , w ruterze to powinno być włączone.


(Szymon2) #3

Ajak to 

A jak to zrobic nie chce czegos po psuć? 


(krzysztof102) #4

Wejdź na swój ruter  przez przeglądarkę internetową  NETWORK / MAC Clone / wciśnij Clone Mac Adress /


(Drobok) #5

Co ma piernik do wiatraka ? Nie zawsze musi być włączone.

Co masz na myśli mówiąc dostępna ? Nie możesz się zalogować, nie widzi sieci czy jak ? 


(bachus) #6

A co to ma wspólnego z Jego problemem? Przecież jeden komputer ma dostęp do internetu, więc problem jest związany z siecią lokalną.

@Szymon2: chodzi o połączenia wifi? Jakie systemy operacyjne? Może jak Windows, to pamiętają ustawienia stare? W opcjach wifi komputerów usuń ustawienia danej sieci bezprzewodowej, ponownie wyszukaj, wpisz hasło. Rozumiem, że np. na smartfonie i po kablu wszystko działa?


(roobal) #7

Jaki masz ssid i na jakim kanale działa sieć? Z wlasnego doświadczenia wiem, że windowsy mają problemy z wifi na kanałach wyższych, niż 11.


(bachus) #8

Jest to często związane z regionem i obostrzeniami danego kraju - można zmienić w ustawieniach ‘Country Region’ adaptera sieciowego. To podobnie, jak z routerami - czasem wystarczy zmienić kraj w ustawieniach i dochodzą np. wyższe moce na moc nadajnika :wink:


(roobal) #9

Dobrze wiedzieć.


(Szymon2) #10

Jest dostepna moge sie zalogowac lecz nie moge zniej korzystac poniewaz pokazuje sie przy niej wykrzyknik.

Windows 8,kanał 6

Windows 8, zrobiłem tak jak mówiłeś ,ale to i tak nic nie dało dalej nie moge korzystać z internetu na smartfonie choc jestem połączony


(adamok) #11

Spróbuj przywrócić ustawienia mi domyślne routera. (Poprzez przycisk reset bądź w menu konfiguracyjnym routera). Wtedy zobacz czy ci połączy.


(Szymon2) #12

Już tak robiłem to też nic nie dało.

 


(adamok) #13

Najlepiej jakbyś załączył tutaj kilka screenów z menu konfiguracyjnego routera. Spróbuj także połączyć się przez kabel sieciowy, jeśli internet będzie to jest problem z ustawieniami bezprzewodowymi.


(Drobok) #14

Nie ma czegoś takiego jak przycisk reset w panelu konfiguracyjnym - powinieneś użyć tego na obudowie. Ew opcji przywrócenia ustawień domyślnych (restore)

Ustawiłeś filtrowanie mac ? Wcześniej działało ? Jaki masz standard sieci ? DNS’y ? bramę ?


(roobal) #15

Po resecie skonfigurowałeś interfejs WAN/Internet?