Potrzebujemy do firmy Windows 7 Professional BOX do zainstalowania na maszynie wirtualnej na lokalnym serwerze, ale okazuje się że w żadnym sklepie ani na Allegro nikt już nie sprzedaje wersji BOX… Zostały same OEM-y, które nas nie interesują bo system na pewno będzie instalowany na innych komputerach w miarę aktualizacji sprzętu… Ktoś mi może wyjaśnić dlaczego nie można już kupić BOX-ów…?
MS po prostu wycofał go ze sprzedaży. Dlaczego - to już pytanie do MS, ale wg mnie po prostu chcą sztucznie podnieść sprzedaż 8. Kupując Windowsa 8 Pro masz prawo do downgrade’u do 7, wiec może pójdź tą droga?
Faktycznie będziesz miał problem z Windows 7. Może jednak Windows 8.1 wystarczy ?
Można kombinować tak jak kolega wyżej podpowiada z downgradem albo skorzystać z Windows Anytime Upgrade (nie wiem czy to wciąż działa) i zakupić np: Win7 HP BOX i uaktualnić go do Win 7 Pro
Niestety nie bardzo - klucze licencyjne w usłudze Windows Anytime Upgrade nie są w Polsce możliwe do kupienia online, a z półek już dawno je wycofano. Przerabiałem to kilka miesięcy temu.
Tylko, że taka sytuacja będzie miała miejsce od listopada, a nie od dziś, a do tego dotyczy OEM, a nie BOX. Zaś odpowiadając na pytanie dlaczego nie ma BOXów, widocznie wszystkie wykupiono, a MS nie przewidział takiego popytu, przez co podaż była zbyt niska. Poszukaj systemu w angielskiej wersji językowej, podejrzewam że prędzej znajdziesz jakieś BOXy.
Nikt nigdzie nie dał mi sposobu na kupienie Win 7 BOX… Jeśli chodzi ci o to: “Kupując Windowsa 8 Pro masz prawo do downgrade’u do 7, wiec może pójdź tą droga?”, to Win 8 będę musiał kupić i zainstalować tak czy siak, więc mój późniejszy komentarz jest jak najbardziej na temat… Chyba wyciągasz zbyt daleko idące wnioski z moich paru zdań…
I dostałbym Standardową Odpowiedź nr 105 w stylu: “Win 7 BOX został wycofany ze sprzedaży. Proszę sobie kupić Win 8”… Nie o taką odpowiedź mi chodzi, bo ta jest oczywista…
Co ciekawsze, sprawdziłem jak się ma sytuacja z WinXP Box i jest całkiem nieźle… Na Allegro można znaleźć całkiem nowe (jak twierdzą sprzedawcy) oraz “nowe” Windowsy XP Box w całkiem niemałej ilości, kiedy Win 7 Box nie ma w ogóle… nigdzie… kompletnie się rozeszły…