Dlaczego nie można kupić Windows 7 Professional BOX

Witam.

Potrzebujemy do firmy Windows 7 Professional BOX do zainstalowania na maszynie wirtualnej na lokalnym serwerze, ale okazuje się że w żadnym sklepie ani na Allegro nikt już nie sprzedaje wersji BOX… Zostały same OEM-y, które nas nie interesują bo system na pewno będzie instalowany na innych komputerach w miarę aktualizacji sprzętu… Ktoś mi może wyjaśnić dlaczego nie można już kupić BOX-ów…?

MS po prostu wycofał go ze sprzedaży. Dlaczego - to już pytanie do MS, ale wg mnie po prostu chcą sztucznie podnieść sprzedaż 8. Kupując Windowsa 8 Pro masz prawo do downgrade’u do 7, wiec może pójdź tą droga?

Parcie na sprzedaż 8 jeszcze potrafię zrozumieć, tylko dlaczego objęło to wyłącznie wersję BOX…? :confused: OEM-y można kupić bez problemu…

Odpowiedź dlaczego tak, a nie inaczej zna chyba tylko Microsoft.

Tu masz wszystko wyjaśnione:

http://www.dobreprogramy.pl/Koniec-OEMowych-licencji-Windows-7-po-30-pazdziernika-2014.-Wyjatek-zrobiono-dla-wersji-Professional,News,52269.html

Faktycznie będziesz miał problem z Windows 7. Może jednak Windows 8.1 wystarczy ?

Można kombinować tak jak kolega wyżej podpowiada z downgradem albo skorzystać z Windows Anytime Upgrade (nie wiem czy to wciąż działa) i zakupić np: Win7 HP BOX i uaktualnić go do Win 7 Pro

Hej,

Niestety nie bardzo - klucze licencyjne w usłudze Windows Anytime Upgrade nie są w Polsce możliwe do kupienia online, a z półek już dawno je wycofano. Przerabiałem to kilka miesięcy temu.

Pozdrawiam,

Dimatheus

No chyba nie będę miał innego wyboru… mam nadzieję że uda mi się bez problemów zainstalować 8.1 na starym serwerze…

martinb, a dlaczego nie czytasz tego co zostało napisane we wcześniejszych postach?

Po czym wnosisz, że nie czytam…? :confused:

Bo najpierw piszesz że chcesz Win 7, dostajesz sposób w jaki sposób go zdobyć, a później stwierdzasz że będziesz musiał zadowolić się Win 8. Po tym.

Tylko, że taka sytuacja będzie miała miejsce od listopada, a nie od dziś, a do tego dotyczy OEM, a nie BOX. Zaś odpowiadając na pytanie dlaczego nie ma BOXów, widocznie wszystkie wykupiono, a MS nie przewidział takiego popytu, przez co podaż była zbyt niska. Poszukaj systemu w angielskiej wersji językowej, podejrzewam że prędzej znajdziesz jakieś BOXy.

Na miejscu autora tematu już dawno bym o przedmiotowy problem zapytał bezpośrednio w firmie Microsoft, a nie “improwizował” na forach…

Nikt nigdzie nie dał mi sposobu na kupienie Win 7 BOX… Jeśli chodzi ci o to: “Kupując Windowsa 8 Pro masz prawo do downgrade’u do 7, wiec może pójdź tą droga?”, to Win 8 będę musiał kupić i zainstalować tak czy siak, więc mój późniejszy komentarz jest jak najbardziej na temat… Chyba wyciągasz zbyt daleko idące wnioski z moich paru zdań… :slight_smile:

I dostałbym Standardową Odpowiedź nr 105 w stylu: “Win 7 BOX został wycofany ze sprzedaży. Proszę sobie kupić Win 8”… Nie o taką odpowiedź mi chodzi, bo ta jest oczywista…

Co ciekawsze, sprawdziłem jak się ma sytuacja z WinXP Box i jest całkiem nieźle… Na Allegro można znaleźć całkiem nowe (jak twierdzą sprzedawcy) oraz “nowe” Windowsy XP Box w całkiem niemałej ilości, kiedy Win 7 Box nie ma w ogóle… nigdzie… kompletnie się rozeszły…