Dlaczego obraz na tych dwóch monitorach tak bardzo się różni?

(donata1234) #1

Witam, mam problem. Mam podłączone dwa monitory. Jeden jest podłączony pod wejście VAG w karcie graficznej a drugi pod wejście VGA na płycie głównej.
Nie ważne który monitor jest podłączony pod kartę graficzną świeci bardziej ciemno, pomarańczowo. Po odinstalowaniu sterowników karty graficznej nic się nie zmieniło.
Czym to może być spowodowane?
Ruszałem kabelkami od monitora i wtyczkami i też nic się nie zmieniło.
Jeśli zły dział to przepraszam za błąd

A sprzęt jest taki:
Płyta główna Gigabyte GA-B85MD3H, B85, DualDDR3-1600, SATA3, HDMI, GBLAN, mATX (GAB85M-D3H)
Karta graficzna Gigabyte Radeon R7 260XOC 2GB GV-R726XOC2GD

Procesor Intel CORE i3 4150 3.5GHz LGA1150 BOX BX80646I34150 - Haswell Refresh

(pocolog) #2

Ustawienia kontrastów w monitorach?

BTW. Dlaczego nie podepniesz obu monitorów do karty graficznej?

(CezarJuliusz) #3

Systematyzując - monitor nie ma znaczenia tylko źródło sygnału? Tzn. integra z płyty głównej “świeci jaśniej” a Radeon “jest ciemniejszy” na tym samym monitorze?

(donata1234) #4

@CezarJuliusz
Tak, dokładnie tak się dzieje.

@pocolog
Nie mam drugiego wejścia vga w karcie graficznej a nie kupiłem jeszcze przejściówki. Ogólnie w ten sposób też wszystko działa.
To nie wina kontrastu

(CezarJuliusz) #5

Być może powodem są profile wyświetlania ustawione dla każdej z kart? Przejrzyj opcje ekranu dla obu kart w ustawieniach Windows (zdaje się, że działasz na 7).

(donata1234) #6

też nie, tak windows 7

(CezarJuliusz) #7

Nie jestem specem od ustawień grafiki, ale proponuję załadować ten sam profil dla danego monitora dla obu źródeł (kart grafiki). Zerknij tu i tu.

(Dimatheus) #8

Hej,

A próbowałeś wyregulować kolory w ustawieniach ekranu w oprogramowaniu do sterownika karty graficznej - zarówno tej zintegrowanej, jak i dedykowanej?

Pozdrawiam,
Dimatheus

(daras28-82) #9

Mnie bardziej interesuje dlaczego integra daje obraz skoro jest dedykowana podłączona…

(Dimatheus) #10

W niektórych konfiguracjach jest to możliwe - to jest tryb hybrydowy kart graficznych. Podobnie działają karty dźwiękowe zintegrowane i dedykowane.

(donata1234) #11

Witam, witam.
Ogólnie problemem takiego obrazu jest sterownik karty graficznej. Gdy jest zainstalowana wersja amd-catalyst-15.7 to obraz jest świetny a gdy instaluję najnowszy sterownik to obraz jest bardzo ciemny. Nie mogę w nim zmieniać jasności. Są takie opcje ale gdy coś zmieniam to nic na monitorze się nie dzieje

(CezarJuliusz) #12

Sterownik najlepiej brać ze strony producenta sprzętu (tu - karty graficznej) a nie producenta GPU (najnowsze != najlepsze).

1 Like
(krystian3w) #13

Ale mi to wygląda na PC “składak” raczej a nie jakiś brand całej budy od np. Toshiby / HP czy czego tam może być.

(donata1234) #14

Tak, było kilka rzeczy w nim zmienione.
Jeśli chodzi o sterownik to mam pobrane te najnowsze i jest ciemno (v19). Gdy zainstaluje wersje v15 to wszystko działa jak należy ale przy uruchomieniu Google Chrome wyrzuc blue screen.
Przez całe 5 lat działał świetnie

1 Like
(CezarJuliusz) #15

Na stronie producenta karty “najnowszy” sterownik do niej to [14.4] - próbowałeś?

1 Like
(krystian3w) #16

O czyli po prostu porzucona karta przez producenta może.

Jakby na 14.4 nie ruszyło, to może w Chrome czas pożegnać akceleracje / wspomaganie sprzętowe (niby koniec oglądania części rzeczy w 3D na Google Maps np. budynków, street view nie testowałem).

(donata1234) #17

macie racje, tak powinienem zrobić.
kolejną niespodzianką jest to że gdy instaluje v[14.4] lub [13.20] to system windows7 zachowuje się jakby sterowniki w ogóle nie były zainstalowane

1 Like
(Dimatheus) #18

A nie możesz zainstalować jakiejś pośredniej wersji?

(donata1234) #19

Dziękuję wszystkim za rady
Rozwiązaniem problemu była instalacja sterowników ze strony gigabyte a nie radeonu.
Sprawa tak oczywista lecz czasem nie widać rozwiązania, które jest pod nosem…
Po instalacji windowsa na nowo sterowniki zainstalowały się bez problemu.

(CezarJuliusz) #20

Panie Kolego, “a nie mówiłem”?

2 Likes