Dlaczego phpmyadmin wolno działa na serwerze?


(Krzysiekaczor) #1

Witam!

Wrzuciłem sobie stronkę na serwer lua.pl i tam strasznie wolno działał phpmyadmin. Okazało się później że nie dodaje on polskich znaków - postanowiłem wrzucić ją na serwer CBA.pl, ale tam jeszcze wolniej działa phpmyadmin. Czy to wina obciążonych serwerów czy moja?

EDIT:

Dlaczego na obu serwach są źle wyświetlane polskie znaki?

http://alien2.lua.pl

http://alien.c0.pl/


(system) #2

a czego oczekujesz od darmowych serwerów ?

jak masz dużą baze niezoptymalizowaną to wszędzie będzie mulić.

a co doznaków to masz złe kodowanie znaków w bazie danych - zmień metodę porównywania znaków na latin2 (co odpowiada standardowi ISO-8859-2)


(Krzysiekaczor) #3

A jak to zmienić?


(system) #4

w phpmyadmin w strukturze tabel albo dla całej bazy danych odrazu wtedy odrazu po zalogowaniu do phpmyadmin będzie wybór:


(Marek Ciarkowski) #5

privand jakie latin? pierwsze słyszę żeby ktokolwiek używał takiego kodowania w bazach danych - utf8 a nie latin :stuck_out_tongue:

A co do tematu to działa wolno panel administracyjny co wcale nie oznacza że stronka na serwerze też tak będzie chodzić.


(system) #6

ja używam latin2 :twisted: i jakoś żyje i stronki też 8)


(Krzysiekaczor) #7

To wiem bo udało mi się utworzyć już tabele, ale nadal nie ma polskich znaków.

Złączono Posta : 01.12.2007 (Sob) 15:01

Zmieniłem System porównań dla połączenia MySQL: na latin2_general_ci ale poszczególne tabele są na tym wcześniejszym kodowaniu.


(Marek Ciarkowski) #8

To po zalogowaniu się w adminie przełącz kodowanie także w przeglądarce

Firefox-widok-kodowanie znaków-utf8

musi zadziałać jak zmienisz i tu i tu

Złączono Posta : 01.12.2007 (Sob) 15:04

Tego już nie zmienisz - jak pracowałeś na bazie w złym kodowaniu znaków. Musisz teraz ręcznie pozmieniać błędy będąc oczywiście na prawidłowym kodowaniu


(Krzysiekaczor) #9

Co do tego kodowania w przeglądarce to pozmieniałem ale cały czas było źle ;-(

Złączono Posta : 01.12.2007 (Sob) 15:11

Zmieniłem kodowanie tabeli na latin2_general_ci ale cały czas jest źle;-(

Złączono Posta : 01.12.2007 (Sob) 15:15

Zmieniłem ręcznie błędy ale cały czas jest źle :frowning:

Złączono Posta : 01.12.2007 (Sob) 15:16

Aha to jakie kodowanie mam w końcu wybrać? Usunę tą bazę i od nowa wprowadzę tabele i rekordy może pomoże :wink:

Teraz używam niby latin2_general_ci a może zmienić na inne?


(Marek Ciarkowski) #10

Nie wiem po co używacie obaj latina skoro jest kodowanie polish utf8 ? które działa we wszystkim łącznie z flashem


(Kutar 0) #11

latin2_general_ci (sam używam) to też polskie znaki i używa go zapewne tyle samo osób, ile używa utf8 do zapisu polskich znaków. Obydwa kodowania są dobre. A tak na marginesie to jak ktoś się uprze to polskie znaki może nawet w latin1_swedish_ci zapisać, tylko że potem moga być problemy przy przeniesieniu bazu, hehe xD