Dlaczego tak mało fps'ów?!

Witam temat dotyczy gry minecraft a także mojego kompa,chodzi oto ze przy nowym kompie mam 60fps’ow A moim zdaniem na tym kompie powinienem wyciągnąć więcej.

Tego kompa jeszcze nie testowałem na innych grach więc prosił bym was abyście mi napisali jak by sie sprawował komputer np pod gta 4

Specyfikacja komputera

Procesor amd fx 4130

Karta graficzna Nvidia geforce gt 630

Ram 8gb

Zasilacz 400v(pisze bo słyszałem że troche mało chce zobaczyć wasze komentarze na ten temat)

Płyta głowna Gigabyte 78LMT-S2P

ta grafika jest bardzo słaba i nie nadaje się do gier tylko do internetu i filmów, nie pasuje do twojego zestawu to jakbyś miał super auto o opływowym kształcie ale z silnikiem z malucha i co ci po wyglądzie jak pod maską pusto

wyłącz w ustawieniach grafiki w grze synchronizacje pionową (vsync) i zobacz ile będzie FPS

chyba 400W ?

jeśli 400W to zasilacz do tej konfiguracji starczy zupełnie, przy lepszych grafikach już mógł by być za słaby to zależy od grafiki

Hi! Czy ten komputer jest kupiony na Allegro?

klaudek1974 , Przez allegro ale najpierw znalazłem na ich głównej stronie ;D

Na ultraniskich może 8-15 FPS.

klik

Lepiej to coś zwracaj jak masz na to czas.

Łukash , No dobrze ale to o gta tylko takie pytanie Było a za taką cene niewymagałem dobrego kompa tylko głownie z dobry prockiem do spraw biurowych i czasami do relaksu :smiley:

Dodane 25.09.2013 (Śr) 21:14

bart86 , Dzieki wielkie z 60 podskoczyło do 100 ;D A w bardzo dobrych warunkach 250! :smiley:

PanPeKiller , ok to o gta to tylko odpowiedź tak była :wink:

no to procek do spraw biurowych jest dobry :wink:

Twoja sprawa ale wiedz o tym że : http://www.gofin.pl/17,2,119,113382,kon … przez.html

Za te pieniądze (pewnie coś ok 1500zł) można złożyć całkiem porządniejszy, wydajniejszy i pewniejszy zestaw.

Łukash , Juz nic niemow xD Niedobijaj mnie staram sie cieszyc tym co mam ;D A pozatym niechialem na czesci kupywac te wszystkie kable obodowa gowna… A tak ktos to za mnie robi ;d

Złożenie zestawu możesz zlecić. Większość sklepów internetowych oferuje taką usługę.

Jeśli chcesz mieć więcej niż 60 FPS w Minecraft to musisz w opcjach gry ustawić “Max. FPS” (nie pamiętam gdzie dokładnie to było), a następnie w konfiguracji sterownika wyłączyć Synchronizację pionową (Panel Sterowania nVidia->Zarządzanie ustawieniami 3D->Ustawienia globalne->Synchronizacja pionowa). Pytanie tylko jaki to ma sens? I tak oko ludzkie nie zobaczy różnicy, a 60 FPS jak na Minecrafta z jego okropną optymalizacją to i tak dużo.

Jeśli na GT520 można osiągnąć 30FPS na średnio-wysokich (rozdzielczość 1024x768) to tutaj pewnie będzie więcej - oczywiście GTA IV było też okropnie zoptymalizowane i musisz zainstalować najnowszy patch, a na każdym komputerze ta gra chodzi inaczej.

No bez przesady- może jeśli ktoś musi grać mając 120(no dobra 60)FPS i FullHD to rzeczywiście, ale jak ktoś nie jest mega wymagający to taka karta wystarczy mu zupełnie - większość ludzi i tak nie widzi więcej niż 30FPS (no chyba, że są to wybitni gracze FPS/MMO - ale i tak nie widzą tyle FPS po prostu mają tak wyczulony czas reakcji, a sprzęt ich nie ogranicza).

Oczywiście nie zmienia to faktu, że jak komputer było kupiony na Allegro to pewnie został mocno przepłacony…

PanPeKiller:

Jeśli interesuję Cię jak gry będą mniej więcej chodzić możesz zobaczyć tutaj: http://www.notebookcheck.pl/NVIDIA-GeForce-GT-630M.64588.0.html. Co prawda jest to dla wersji mobilnej, jednak z doświadczenia wiem, że wyniki są zazwyczaj takie same na PC(a nawet często lepsze). Jak widać, nie jest tak tragiczne i nawet w nowsze gry można często pograć na niskich/średnich, więc jak dla kogoś nie jest ważna mega grafika to nie ma co narzekać.

adammo , Po doswiadczeniu akurat wiem że od 30 fps’ów w góre jest bardzo wielka róznica wem to po starym kompie którym max to bylo 30 i bylo tragicznie…A akurat Myśle ze wcale nieprzepłaciłem tego kompa bo zapłaciłem za niego 1400zł A do zwrotu juz go niedam bo przyszedl w zeszły wtorek…

Większość ludzi widzi wyraźną różnicę pomiędzy 30 FPS a 60 FPS.

To wcale nie znaczy że w 30FPS nie da się grać, jest to po prostu mniej komfortowe.

Wartość maksymalna jest nieistotna, najważniejsza jest minimalna i to ona odpowiada za jakość rozgrywki.

Przy średnich 60FPS i minimalnych 20FPS gra może być zdecydowanie mniej komfortowa dla wielu osób niż przy stałych 30FPS.