Witam i proszę o wyjaśnienie mi dlaczego pojawił się poniższy problem.
Używałem w firmie telefonu prywatnego (na 2 karty ale używałem 1 karty) łącząc się z zabezpieczoną siecią S1. Dostałem stary 8-letni telefon służbowy i na nim łączyłem się w firmie z inną zabezpieczoną siecią S2. Zirytowany prymitywizmem starego służbowego telefonu przełożyłem kartę do drugiej kieszeni prywatnego i teraz telefon prywatny łączy mi się wciąż z siecią S1 ale nie chce się połączyć z siecią S2.
Dlaczego tak się dzieje? Po czym sieć „rozpoznaje” telefon użytkownika? Myślałem że po karcie ale chyba jestem w błędzie… to mój pierwszy taki eksperyment z używaniem 2 kart w telefonie więc proszę o wyrozumiałość.
Pozdrawiam
Prawdopodobnie router filtruje MAC adresy urządzeń. To po tym router rozpoznaje sprzęt użytkownika. Z tym raczej nic nie zrobisz - kwestia zabezpieczeń sieci i tyle.
Co konkretnie rozumiesz przez „nie chce się połączyć z siecią S2”? Wybierasz ją na telefonie, wpisujesz hasło i nic? Czy może coś innego się dzieje?
Przedtem stary służbowy tel automatycznie łączył się z S2. Nie znam hasła. Teraz moj prywatny pomimo włożenia tej samej karty próbuje ale nie chce się połączyć z S2. Błąd uwierzytelnienia o ile dobrze pamiętam.
Masz jeszcze ten stary? Jeśli tak, to udostępni sieć poprzez kod QR.
Nie udostępni - już to próbowałem. Stary ma andka 5.1.1 i tam tego kodu nie było a aplikacje z GP żądają zalogowania się do sieci w aplikacji aby wygenerować ten kod.
Co ma wspólnego karta / karty z połączeniem WiFi ?
No nic, ale my próbujemy rowiązać kłopot z podłączeniem się do sieci wi-fi. Pozostaje kontakt z administracją.
Jedyny kłopot to używanie prywatnego fonu do służbowego połączenia i brak znajomości hasła do WiFi.
Jakby chcieli aby pracownicy używali prywatnych telefonów bo by dawali hasło zamiast służbowych zabytków.
Wiem. Format tego zabytku i prośba o hasło No nie… @niceboy pogódź się z tym i używaj tego starocia aż nie zdechnie.
Karta nie ma tu nic do sieci WiFi. To kwestia innych zabezpieczeń sieci S1 i S2. Jeśli znasz hasło do S2 i nie możesz się połączyć, to prawdopodobnie macie tam sieć skonfigurowaną w następujący sposób.
S1 przyjmuje każde urządzenie, które poda hasło
S2 ma włączone filtrowanie adresu MAC (na stale przypisanego do urządzenia) i wpuszcza tylko urządzenia firmowe, dodane na listę przez administratora sieci.
Jedyną twoją opcją jest skontaktowanie się z administratorem sieci i poproszenie go o dodanie twojego telefonu prywatnego na listę akceptowanych urządzeń.
A jeśli nie znasz hasła, to może po prostu przejdź się do firmowego informatyka i się spytaj, czy może ci je dać. Chociaż podejrzewam, że ze względów bezpieczeństwa sieci, po prostu cię odeśle z powrotem na miejsce pracy i powie, żebyś mu nie zawracał głowy i używał telefonu złużbowego.
Ale chyba pominąłeś informację, że służbowy telefon też już nie łączy się z S2.
Co może wymagać i tak kontaktu z IT, i może otrzymaniem jeszcze słabszego telefonu z np. KitKatem 4.4.2 i jakimś aktorskim Firewallem by działały tylko porty poczty i www (np. Firefox Daylight wymaga nowszego Androida i KitKat zostaje z wersją 68.x).