Mam pewien problem. Mam telewizor LG oraz dwa pendrivy: pendrive 1. ma 8 gb pamięci i odtworzy na tym telewizorze każdy film, nie zależy od tego, czy film ma format mp4 czy avi. Natomiast pendrive 2. ma 64 gb pamięci i nie odtworzy prawie żadnego filmu; wyskakuje napis “Wybrany plik nie jest obecnie obsługiwany”. Myślałam, że to wina formatu mp4, więc pobrałam program Format Factory i przeformatowałam filmy na avi, lecz po próbie odpalenia filmu na telewizorze znów pojawia się ten sam komunikat. Nie wiem, co mam zrobić, żeby filmy odpaliły. Chciałabym, aby z pendrive 2. dało się oglądać filmy na telewizorze. Obydwa pendrive mają pamięć 2.0. Bardzo proszę o pomoc. PS: to mój pierwszy wpis i nie wiem, czy dobrze wybrałam kategorię
Słowo Klucz: system plików na pendrive.
Gdy już się ktoś domyśli jaki masz system w komputerze, to może poradzi, abyś sprawdziła:
- jaki system plików na obu penach(Prawy myszy na ikonie > Właściwości)
- jakie systemy plików obsługuje TV - Fat32, NTFS, ExFat?
- czy filmy z pena 64GB można odtworzyć na komputerze, część z wynalazków z allegro to chińskie podróbki o pojemności ok 2GB
Przede wszystkim podaj jaki masz dokładnie model telewizora. Mój na przykład nie odtworzy niczego z pena sformatowanego w NTFS, buntuje się też jeśli pen ma więcej niż 32 GB, albo gdy chcę obejrzeć film o zbyt wysokim bitrate i w 60 fps-ach, który zajmuje ok 4 GB. Poza tym jeśli ta Twoja 64-ka ma za niską szybkość transferu to też wyskoczy podobny komunikat. Ja przypuszczam, że nie wyrabia Ci się układ w telewizorze gdy chcesz obejrzeć filmy wymagające wyższej przepływności bitowej i większej pamięci cache w urządzeniu.
Możesz też spróbować zrobić mniejszą partycję np. 16GB na tym pendrive. Jest szansa, że pójdzie. Jeszcze jedno nie twórz wolumenu GPT tylko MBR, niektóre telewizory “głupieją” jeżeli mają do czynienia z GPT.
Sformatuj penka spod poziomu tego tv. Gdzieś powinien mieć taką opcję. To przeważnie pomaga na takie właśnie “dolegliwości”.
Obydwa pendrive mają FAT32 a na telewizorze nie umiem sprawdzić
sprawdzałam też czy na komputerze pójdzie film z tego pendrive i nie poszedł, pokazała się tylko nutka i odliczało czas, ale bez żadnego innego obrazu ani bez dźwięku.
Telewizor to TOSHIBA (przepraszam za pomyłkę, przedtem napisałam LG ) model to 26EL933G
Komputer ma system Windows 7
Sprawdź VLC player na komputerze. Jeśli nie odtworzy to pendrive może być wadliwy.
Pobierz
Rozpakuj, uruchom jako admin, wybierz język
Select target - wybierz podłączonego pena 64GB
Data volume
wybierz i zaznacz :
only - wpisz np 100
kliknij na:
Write+Verify
Zaznacz tekst jaki wyświetli w oknie po weryfikacji zapisu, prawy myszy, kopiuj i wklej do notatnika lub bezpośrednio na forum
Wstyd kolego!
Program ubogacony jest z pewnością programem lepszym. A wizyta w dziale “Bezpieczeństwo” podniesie oglądalność i rozwinie intelektualnie pytacza.
Zalogowani na portalu nie mają styczności z asystentem.
Jakby jeszcze logowanie było pewne - jak się loguje na forum to często nie jestem zalogowany na portalu.
Zajrzyj w instrukcję obsługi. Powinno o tym w niej być. A jak nie, to na stronie producenta, gdzieś w supporcie klienta.
Zapewne brakuje mu identyfikatorów sprzętu do co niektórych pendrive’ów
Dzięki wielkie za wszelką pomoc jeszcze spróbuję parę sposobów, które mi podaliście
może to coś pomoże
pewnie pendrive jest nieźle wadliwy ale jeszcze popróbuję