[dlaczego] Zwiecha i nie wlaczanie sie monitora po resecie


(Tsm Robert) #1

Nie wiem czy to jest problem sprzętu, sterowników bądź tez programu.

Sytuacja wygląda nastąpująco:

Wiesza sie komp. Skutkuje tylko twardy reset. Po tej czynności słuchać jak w obudowie odpala sie dysk (wentyle na płycie i procku oczywiście sie kręcą) jednak nie odpala sie monitor - miga tylko dioda monitora. Gdy komp po takiej akcji "odpocznie" sobie niewłączony po parunastu minutach jest znowu ok.

Po paru takich przypadkach (myśląc ze jest to coś z grafa) wymieniłem kartę graficzna z AGP na PCI jednak problem sie powtarza.

Nie mam pojęcia co może być przyczyna.

Moja specyfikacja to:

pentium II 400

płyta główna pcchipsM726

Dodam ze zestawik jest naprawdę stary ma juz 8 lat ale wcześniej nie było z nim problemów.

Miał ktoś podobna syt i wie co może być przyczyna?


(Lukasz102) #2

albo bateria na plycie gl albo zasilacz. zobacz czy kondensatory na plycie glownej spuchniete


(Tsm Robert) #3

.... pociągnę jeszcze temat bo sprawa wygląda robi sie jeszcze bardziej interesująca :cry:

Doszło jeszcze zjawisko zwiany kolorów na monitorze (występuje nadmiar koloru zielonego - ekran wygląda jak by był za zielona zasłonka).

Odnalazłem tez sposób na włączenie sie kompa po zawieszeniu - trzeba wyciągnąć na chwilkę (max 5 sek) z tylu kabel który łączy monitor z kompem. Co do kondensatorów są OK.

Sprawa jest naprawdę drażniąca bo zdarza sie to coraz częsciej. :twisted:


(JNJN) #4

Dr.Funky

picolo102

Proszę używać polskich znaków,opcja zmień i poprawcie posty.JNJN

Kabel sygnałowy,wtyczki lub monitor,sprawdź kompa na innym monitorze.