Czytałem wiele pochlebnych, które potwierdzam, opinii o DLSS 2.5.X:
…tylko że po powstaniu DLSS 2.5.0 pojawiło się DLSS 2.5.1 po niemal 10 dniach że… trzecia od lewej jedynka (zamiast zera) oznacza… ULEPSZENIE tj. po cichu, wykasowanie wbudowanego sharpening… ponieważ jest „zbyt słabe” a nVidia NIE (?!) potrafi zamienić/wstawić lepszego ze swoich WŁASNYCH sterów i trzeba ustawić je ręcznie z „Panelu Sterowania nVidia” domyślnie jest wyłączone a domyślnie włączone ręcznie to 0.17 (ignorowanie ziarnistość 0.10 albo odwrotnie). Czytałem gdzieś że powinno ustawiać się to między 0.20 a 0.30… niektórzy polecają nawet 0.50.
i teraz pytanie:
Jak ustawiam DLSS w grze to zawsze Quality czyli monitor 1080p ma generowaną przez GPU rozdzielczość jako „wstępnie natywną” 720p (też 16:9).
Jaki więc powinienem ustawić Sharpening ? Ignorowanie ziarnistości jednak to sprawa nawet nie trzeciorzędowa ponieważ jedyna gra w którą gram, z lekką ziarnistością, to Left 4 Dead 2.
PS. Karta graficzna RTX 3060 6 Gb Mobile/Laptop z średnim UV i OC w tym OC VRAM i bardzo dobre chłodzenie i nowa pasta (Noctua NT-H2), sam nieokrojony rdzeń (taki jest w desktop) ma moc (mobilną) o TGP 100-105 Watt jednak podniesienie taktowań VRAM zwiększyło Bandwith z 336 do 350 GB/s. Czyli wersja o TGP z 115-120 Watt wychodzi teraz (130 Watt z zawartym Boostem to 130 W)
Super krystian3w że piejesz zamiast odpowiadać co ustawić choć dałem, ile potrafiłem, maksymalne informacje do w miarę pomocnej odpowiedzi Dziś wyszły stery 528.24 i choć nie kliknąłem „czysta instalacja” to wyłączyło mi się wyostrzanie a to dlatego że jest zupełni inaczej przedstawione tj. nie ma dwóch skali od 0.01 do 1.00 a jedna (bez ignorancji ziarnistości) i podana w procentach:
Kiedy ustawiłem włącz dostałem domyślną propozycję 30% (zmieniłem co widać na 20%) Nie wierzę że wersja różniąca się od poprzedniej tylko po przecinku (528.XX) ma taką zmianę bez powodu (i ustawienia czystej instalacji) którym to jest super dopracowany DLSS 2.5.1 który ma wycięte wbudowane a ponoć przestarzałe wyostrzanie w stosunku do całej DLSS 2 aż do 2.5.0 i trzeba teraz używać Panelu sterowania nVidii.
Ponawiam pytanie (ILE USTAWIĆ % ?) i przypominam: gram na DLSS Quality na monitorze zewnętrznym 1080p (IPS/PLS od Samsunga) czyli: karta (RTX serii 3000) i stery generują 720p (również 16:9).
PS. I jeszcze dodam że to na pewno nie jest przypadek, tj. te stery i wycięcie Wyostrzania w DLSS 2.5.1 ponieważ po zaznaczeniu, co widać w wyżej wklejonym zrzucie ekranu z Panelu, to (u mnie teraz) w lewym górnym rogu dowolnej gry jest teraz napisane, małą czcionką na niebiesko: NIS - po to żebyś wiedział że na pewno masz TERAZ włączone WYOSTRZANIE przez sterownik nVidii i DLSS 2.5.1 który jest zajebiaszczy (nawet porównując 1:1 z 2.4.3 widać duuuży progres, głównie jakości, w 2.5) i ma dodatkowo jeszcze lepsze wyostrzanie „z góry” czyli sterownika.
Więc jak ktoś nie potrafi podpowiedzieć mi niech nie śmieje się, sam z siebie a niby ze mnie, że nie wie co od dziś oficjalnie robić w konkretnie moim przypadku
Nadal z góry dziękuję wszystkim za ewentualną pomoc !