Sytuacja wygląda następująco: nie wiem kiedy to się zaczęło (chyba wtedy gdy użyłem Przywracania Systemu z powodu z powodów, których już nie pamiętam) ale gdy uruchamiam Windowsa zdarza się, że wyskakuje mi poniższy błąd.
Czasem autostart (moment w którym ładuje się sam pulpit po logowaniu) ładuje się niemiłosiernie długo (nawet kilka minut).
Sprawdzałem autostart i nie zauważyłem nic dziwnego, nic zbędnego tam nie ma.
Da się jakoś konfigurować tego całego svchosta? A może po prostu w Agnitum Outpost wywalić go z obecnych “reguł” i stworzyć nowe?
Zrobiłem to ale nie wiem jaki miało to dać rezultat. Płyta w Windowsem XP Home (który instaluje się razem z SP2) jest w napędzie (działa jak należy), wykonuję ten proces o który prosiłeś i musiałem non stop klikać Anuluj w komunikatach o włożeniu płyty CD-ROM z kolejno: Windowsem XP Home, Windowsem XP Professional, Service Pack 2 CD, Service Pack 3 CD…
I nic.
Co dalej?
PS. co jest nie tak z tym plikiem ntdll.dll? Co by się stało gdybym plik skopiował z płyty do c:/Windows/SYSTEM32?
Skoro sfc sypał błędami, to zrób jak mówisz - skopiuj go z płyty, ale musisz to zrobić spod innego Windowsa lub konsoli odzyskiwania. Jeżeli będziesz robił spod innego systemu, to ułatwię Ci zadanie. Plik znajduje się w folderze i386 i jest skompresowany do rozszerzenia cab, więc musisz go rozpakować programem winrar,7-zip czy też innym programem tego typu i skopiować ten plik, który otrzymasz po wypakowaniu i zobacz, czy dalej błąd będzie się pojawiał. Tylko jeżeli nakładałeś po instalacji systemu service pack 3, to daj mi znać, to udostępnię Ci ten plik dla sp3, bo niestety plik musi być dla tego sp, który jest aktualnie nałożony na system. Jeżeli nie masz sp3, to spróbuj go nałożyć, może problem zniknie, a jak nie to i tak wyjdzie to na dobre systemowi…
Instalacja SP3 nie pozbyła się problemu długiego autostartu. Komunikatu nie widziałem ale jego skutek (brak dźwięku) pojawia się.
Próbowałem skopiować plik ntdll.dll przez Uruchom->cmd i wpisaniu:
copy I:\i386\ntdll.dll C:\Windows\system32
Niestety pisze, że plik jest używany i nie może zostać zastąpiony.
Podobnie uczyniłem uruchamiając kompa z płytą z Windowsem w napędzie, wciskając R (Repair) ale tam z kolei jest napisane, że jest nieprawidłowa komenda.
Bo plik jest skompresowany i nie skopiujesz go przy użyciu copy. Spod konsoli przywrócisz go komendą expand, czyli musisz wpisać expand i:\i386\ntdll.dl_ C:\Windows\System32. Podac trzeba ntdll.dl_ a nie dll dlatego, że tak jak pisałem plik ten jest skompresowany i na płycie przebywa on pod nazwą ntdll.dl_ i komenda expand dopiero dekompresuje go i kopiuje już w formie dll do folderu system32.