Witam ,
Mam problem z komputerem stacjonarnym ,komputer jest po formacie i działał dobrze przez 1 dzień później wgrała się aktualizacja i wydaje mi się ze go spowolniła,bios z 14.1 s zmienił na 21s .Ponadto przedstawie caly proces uruchamiania : pojawia logo płyty głównej następnie przez 5-6 s migający myślnik który skacze i później spada na koniec w dół,nastepnie logo windows ładowanie ,później czarny ekran na 5-6 później dopiero wskakuje na pulpit.Uwazam ze to nie normalne gdyż komputer ma na prawde niezła specyfikacje.Nie wiem czy problem tez może nie stanowic bios (jego aktualizacja).
Jakim cudem łatka windowsa mogła Ci zaktualizować bios? Chyba że czegoś nie zrozumiałem…
Jemu chodziło o czas ładowania systemu odczytał wynik z menadżer zadań zakładka uruchamianie.A co do pytania to są mylne nieraz wyniki ja mam laptopie podane 1.4 s a na pc 9.4 s gdzie pc pięć razy mocniejszy
Rozróżnij czas startu płyty i czas startu systemu.
Na czas startu płyty ma wpływ lista sprawdzanych urządzeń przy starcie.
Na czas startu systemu ma wpływ lista usług i sterowników. Kolejne aktualizacje raczej go nie przyspieszą.
Ustaw w BIOSie kolejność bootowania tak, aby “hard disk” był na pierwszym miejscu, potwierdź zmianę i restart.
źle zrozumiałeś ,po aktualizacji windowsa ,czas włączania się wydłużył.
Nie pomogło
Na niektórych lapkach może się sam zaktualizować BIOS przy okazji Windows Update
To jest komputer stacjonarny , ponadto chciałem zaktualizować bios niestety windows 10 wyrzuca komunikat
" Ta aplikacja nie będzie działać na tym komputerze"
Podłącześ coś nowego na USB? Tak samo “wolno” się ładuje, jak odłączyć wszystkie urządzenia USB od komputera?
Pewny też jesteś, że jak “szybko działało”, to komputer nie wychodził z jakiegoś trybu uśpienia/hibernacji?
Z USB to tylko myszka, klawiatura, adapter głośnik, podstawowe elementy komputera, nie miał tak że skakał ten myślnik i po załadowaniu Windowsa 3 s czarnego ekranu i dopiero panel ładujący użytkownika,
Tak samo długo się ładuje, jak odłączysz wszystkie wtyczki USB?