Dlugi czas uruchamiania (reakcji) komputera


(system) #1

Witam, od kilku dni mam problem z włączeniem komputera. Po podłączeniu wtyczki zasilacza komputera do kontaktu, następnie wciśnięciu przycisku power, dopiero po około 5 minutach komputer reagował i uruchamiał się. Wczoraj było to już 20 minut, dzisiaj już się nie uruchamia. czy to jest problem 4-letniego zasilacza?


(ahonen97) #2

Podaj moc i markę zasilacza


(system) #3

350W, colorsit czy jakoś tak. teraz piszę z komputera, wróciłem po jakimś czasie, wciskam power i normalnie się włącza :? nie rozumiem


(Sanatarium) #4

rozkrec obudowe, wyciagnij zasilacz, poloz go na stole, w zasilaczu masz wtyczke z 20 pinami do ktorej wchodza dwa kable zielony i wiele czarnych, podlacz zasilacz do pradu zewrzyj drucikiem najlepiej izolowanym, kabel zielony z sasiadujacym go czarnym, jak sie zasilacz uruchomi od razu to znaczy, ze zasilacz jest ok. Czynnosc najlepiej powtorzyc dla pewnosci. Jesli zasilacz dziala poprawnie to znaczy ze cos nie tak jest z plyta glowna.


(system) #5

Chciałbym jeszcze dodać, że włączanie się po paru min występowało już wcześniej, ale tylko raz czy dwa w miesiącu, więc wcale mi to nie przeszkadzało. Czasem było też tak, że komputer włączał się, ale działały tylko wiatraki i niebieska dioda otaczająca przycisk power stopniowo po kilku sekundach gasła, wtedy włączałem go po kilku minutach i wszystko było ok.


#6

tsf , na forum używamy polskich znaków (ż, ł, ć, ś, ą itp.). Proszę wyedytować swojego posta i poprawić co trzeba. Niezastosowanie się do prośby będzie skutkowało przeniesieniem tematu do śmietnika.


(Sanderus86010) #7

Jeśli boisz się metody sanatarium1 to po prostu zanieś komputer do kolegi i podłącz jego zasilacz do swojej obudowy - chyba że ma słabszy niż Twój. Jeśli komputer zareaguje poprawnie chyba się domyślasz - pozostaje kupno nowego zasilacza, chociaż jeśli nie będziesz nic wymieniał to spokojnie może być jakiś firmowy, używany.


(Eidems) #8

wymień baterie od biosu na energizer, panasonic ostateczne maxell i po problemie


(system) #9

Czy to aby na pewno problem baterii w biosie? Orientujesz się może w jakich cenach są takie baterie?


(Eidems) #10

Wiesz napewno lepiej zmienić baterie ja widziałem w RTV AGD 2x philiphs 6zł a enegizer 1x 7zł, weź panasonica i sprawdź


(Emilmlo) #11

Raczej bateria nic do tego problemu nie ma, gdyby bateria była zła to by się resetowały ustawienia biosu i zegark, a nie było by problemu z uruchomieniem kompa, prędzej zasilacz lub kondensatory.


(Jjoasz) #12

i bedzie boom! na dzien dobry, szczegolnie przy colorshit'cie :rotfl:

po pierwsze nigdy nie odpala sie zasilacza bez obciazenia, wystarczy zarowka 60W podpieta pod 12v lub stacja dyskow... cokolwiek, co da obciazenie

po drugie, taki objaw daja napuchniete kondensatory - na plycie lub zasilaczu, w tym wypadku (markowy zasilacz) obstawiam na niego - ten wielki kondensator na wejsciu stal sie wiekszy


(system) #13

Tak, to był kondensator w zasilaczu. Zasilacz został wymieniony i na razie wszystko jest ok.