Długi start systemu i nagrywanie płyt


(Staromiejski) #1

Witam,

mój ojciec ma dość starego PC, którego dostał od brata. Jego specyfikacja to:

  1. AMD Athlon 64 Processor 2800+

  2. MSI MS-6702 / prawdopodobnie K8T Neo-FSR/ FIS2R

  3. Pamięć 512mb (GR400D64L3/512) i 1 gb (GR400D64L3/1G)

  4. Karta graficzna ATI Radeon 9600/9550/X1050 Series (ATI Radeon 9600 (RV350))

4 hdd: SAMSUNG SP1203N oraz ST3120026A

  1. zasilacz chyba modecom feel 300w

  2. nagrywarka LG HL-DT-ST DVDRAM GSA-4163B

Teraz opisze problem z tym PC - otóż na samym początku strasznie się długo ładuje windows (ten pasek ładowania przelatuje kilkanaście razy (gdy os jest na hdd od seagate) albo ponad 30 razy (gdy os jest na hdd samsunga) - wcześniej ten dysk seagate miałem w jeszcze starszym pc (celeron 900mhz, 512mb ramu, hdd seagate 120gb i maxtor 40gb) i ładował się system w kilkanaście sekund, a nie jak teraz 2-3 minut. Używałem już microsoft bootvisa i prawie żadnej różnicy nie ma w ładowaniu systemu.

Drugim problemem to jest nagrywanie płyt w tym PC - płyty dvd nagrywa 20 min (gdzie wcześniej miałem tę nagrywarkę dvd w w/w starym pc i nagrywała najwięcej to ok 5min.). W nagrywarce wgrałem możliwy najnowszy firmware i też nic nie pomogło.

Teraz pytanie: co może być przyczyną tych problemów? Co w razie czego wymienić czy raczej dać sobie spokój z wymianą tych części?

Pozdrawiam i czekam na pomoc!


(witek-pl) #2

Przeinstaluj stery od chipsetu (VIA Chipset 4in1 Drivers), lub zainstaluj nowsze być może Windows przełączył napędy w tryb PIO zamiast UDMA.


(Rradek22) #3

Ja to bym przeinstalował Windowsa

Dostał kompa, pewnie jest zaśmiecony kompletnie, może coś mu brakuje w rejestrze, może ma jakieś szkodniki itp

Na czystym Windowsie problemów nie powinno być


(Staromiejski) #4

Tylko że windows xp był stawiany od nowa na obu dyskach.


(Agatonster) #5

yuppy ,

Zapoznaj się z tematem i popraw tytuł tematu na konkretny, mówiący o problemie. W celu dokonania zaleconej korekty proszę użyć przycisku Edytuj przy poście otwierającym ten temat.

Zignorowanie zalecenia będzie skutkowało przeniesieniem tematu do Kosza.


(Fan Xp) #6

Radziłbym odinstalować antyvirusa możliwe że to on tak tego kompa zawala miałem identyka na moim staruszku ta sama specyfikacja :lol: i git :smiley:


(Staromiejski) #7

To raczej nie jest wina antivira.


(Fan Xp) #8

U mnie obciążał całego kompa


(Staromiejski) #9

U mnie takk nie jest. System chodzi w miarę dobrze z antivirem. Bez antivira też tak samo się ładował.