Długi start systemu


(maciasss1) #1

Witam.

Mam nadzieję, że mi pomożecie. Mój problem wygląda w następujący sposób: po zalogowaniu i ekranie zapraszam pojawia się czarny ekran, potem dołącza dolny pasek i na końcu pojawia się tapeta, a po jakimś czasie ikony. Całość trwa wg mnie za długo tj. od włączenia komputera ok. 2 minut.

Przeszukałem sporo tematów na różnych forach, niestety z miernym skutkiem. Chociaż po dzisiejszym zastosowaniu się do następującej porady:

Czarny ekran już się nie pojawia, natomiast wskakuje tapeta i wtedy trzeba czekać sporo czasu na ukazanie się ikon. Dodam, że nie wykonałem ostatniego wpisu, ponieważ nie było go we wskazanym miejscu.

Nie wiem co może mieć wpływ na tak długi czas ładowania się Windowsa:

-jakieś procesy czy usługi uruchamiające się podczas startu?

-a może jakieś błedy?

W podglądzie zdarzeń mam jeden krytyczny błąd z ostatnich 7 dni tj.:

-Zdarzenie 41, Kernel-Power-->System został uruchomiony ponownie bez uprzedniego czystego zamknięcia. Przyczyną tego błędu może być fakt, że system przestał odpowiadać, uległ awarii lub nastąpiła nieoczekiwana utrata zasilania.

Oraz następujące błędy z ostatnich 7 dni: (w nawiasie liczba zdarzeń)

-(20) Zdarzenie 2, Kernel-EventTracing-->Uruchomienie sesji „Circular Kernel Context Logger” nie powiodło się z powodu następującego błędu: 0xC0000035

  • (5) Zdarzenie 11, Disk-->Sterownik wykrył błąd kontrolera na \Device\Harddisk1\DR1.

Tutaj się na chwile zatrzyma. Znalazłem opis do tego błędu i wskazówkę, żeby użyć programu Crystal Disk Info i niby w "strategicznych" miejscach nie wykazało problemów.

  • (3) Zdarzenie 35, SidebySide-->Nie można wygenerować kontekstu aktywacji dla "c:\program files (x86)\windows live\photo gallery\MovieMaker.Exe". Błąd w pliku manifestu lub w pliku zasad "c:\program files (x86)\windows live\photo gallery\WLMFDS.DLL" w wierszu 8...

  • (1) Zdarzenie 36, volsnap-->Wykonywanie kopii w tle woluminu C: zostało przerwane, ponieważ nie można powiększyć magazynu kopii w tle z powodu limitu wprowadzonego przez użytkownika.

Są jeszcze błędy z PrintService, Dhcp-client, NetBT, Service Control Menager, BROWSER, DistributedCOM, Windows Media Player Network Sharing Service.

Dodam, że przeprowadziłem defragmentację dysku C.

Jeśli ktoś dotrwał do końca, to dziękuję za wytrwałość.

Mój sprzęt to laptop Samsung R580 (NP-R580-JS0CPL) + dołożoną kością 4GB zamiast 1, więc łącznie 6.

model procesora: i5-450M (2.4 GHz, 3 MB cache)

typ zastosowanej pamięci RAM: DDR3 (1066 MHz)

Dysk SAMSUNG HM500JI (500 GB)


(Kafuk) #2

Dwie minuty, to wcale nie tak długo :wink: Przyczyn wolnego uruchamiania komputera może być naprawdę bardzo wiele. Przede wszystkim zainstaluj jakiś program, który będzie śledził poszczególne etapy uruchamiania systemu - ja korzystam z Soluto. Dzięki temu określisz ile trwa ładowanie poszczególnych komponentów systemu.


(Leszek2204) #3

@ Hej.

Spróbuj tak. Gdy masz już system wchodzisz do rejestru i:

  • HKEY_LOCAL_MACHINE/ System/ CurrentControlSet/ Control/ Session Manager/ Memory Management/ PrefetchParameters.

Wartość EnableSuperftech 1,

  • HKEY_LOCAL_MACHINE/ System/ CurrentControlSet/ Control/ FileSystem. Wartość Dword NtfsMftZoneReservation 2,

  • HKEY_LOCAL_MACHINE/ System/ CurrentControlSet/ Control wartość ciągu WaitToKillServiceTimeout np. 3000 czyli 3sek.

Pzdr ?????

NIEWIEM KTO TO NAPISAŁ ? ale to nic nie daje dla systemu WIN 7 32 bit #-o


(maciasss1) #4

Może niby te 2 minuty to nie wieczność, ale jeszcze jakiś czas temu to było 65 sek. Powiem szczerze, że traktuję to już bardziej ambicjonalnie;)

Jeśli ktoś ma jakikolwiek pomysł to byłbym wdzięczny za pomoc.

Aha... Mój system to Win 7 - 64 bitowy (Home Premium).


(Atis) #5

Spróbuj tego sposobu:

http://support.microsoft.com/kb/929135/pl


(adam9870) #6

zmiana-systemu-preinstalowanego-czysty-windows-t500004.html


(maciasss1) #7

Dzięki @adam9870 na pewno z tego tutka skorzystam, ale niestety nie w najbliższym czasie (nie mam czasu na instalowanie i konfigurację programów).

@Atis skorzystałem z kroku 1 z tego poradnika i za pierwszym razem faktycznie znacznie szybciej system był gotów do użytku. Ekran z tapetą i ikonami załadował się i trzeba było chwilę poczekać bo wszystko się "przymroziło".

Potem uruchomiłem system normalnie i wystartował w 3 minuty:/ Zmieniłem jeszcze w zakładce rozruch Limit czasu na 5 zamiast 30 s i pulpit pojawił się błyskawicznie, tylko co z tego jak nic nie dało się zrobić przez jakieś następne 30 sek.

Sam nie wiem, może spróbować odinstalować Avasta-może on co miesza (chociaż wyłączyłem skan przy rozruchu).

Denerwuje mnie fakt, że laptop (Acer Aspire 555) mojej narzeczonej startuje w mgnieniu oka.


(Bogdan_G) #8

Po 30 sekundach, to ja już otwieram neta na laptopie Acer. A miałem bardzo powoli. Wywaliłem Javę z autostartu, całkowicie z systemu Sun, uaktualniłem JRE i śmiga. Sprawdziłbym jeszcze AdwCleanerem, bo ustawianie sekund jest przedwczesne. Wziąłem się też za odznaczanie w Autorunsie tych systemowych wpisów, których nie używam, czyli Windows Live itp. Wyłączyłem też defragmentację, bo raz, że długo, drugi raz, że automatyczna, a w Vise Disk Cleaner (portable) jest minutowa, że nie narzekam. Używam JetCleanera i jest dobrze. Java.exe, to w autostarcie balast.


(adam9870) #9

Możesz wykonać kopię C:\Users (spod np. Ubuntu albo Windows PE odzyskanie-danych-dysku-sytuacji-gdy-system-nie-dziala-t492904.html), a po ponownej instalacji systemu odtworzyć C:\Users (w ten sam sposób w jaki zrobiłeś kopię). W ten sposób dane programów zostaną. Albo przynajmniej skopiuj Start - Wszystkie programy - Akcesoria - Uruchom - %appdata%


(Atis) #10

W ogóle nie przeczytałeś opisu dotyczącego czystego rozruchu.

Wyłączenie i ponowne włączenie wszystkiego nie ma żadnego sensu.

Jeżeli po wyłączeniu wszystkiego nastąpiła poprawa to masz stopniowo włączać kolejne elementy startowe.

W ten sposób ustalisz jaki program jest przyczyną problemu.

Na początek możesz odinstalować Avasta, bo programy ochronne często są przyczyną takich problemów.


(maciasss1) #11

Atis wiem wiem, na początku zrobiłem błąd, ale potem już robiłem wszystko wedle instrukcji:) A co się okazało... winny był... nie kto inny jak Avast. Teraz system hula że szok:)

Dziękuję wszystkim jeszcze raz za pomoc. Temat do zamknięcia.