Długie ładowanie Windowsa XP


(Wojtasfighter) #1

Witam.. mam poważny problem. aczkolwiek chodzi o to że kiedyś robiłem dużo rzeczy naraz na kompie zaczął mi sie nieźle ciąć więc wcisnąłem restarta. No dobra zadziałało. ALE właśnie po tym restarcie windows włącza mi sie przez jakieś 5 min. najdłużej trwa u mnie ten biały pasek ładowania w biosie przed samym logo windowsa xp i tymi niebieskimi punktami ;p. nie wiem jak inaczej to wytłumaczyć każdy chyba wie ocb bo wcześniej to tylko myk i od razu przeskakiwało teraz to cholernie długo trwa. próbowałem już tam z różnymi programami typu tuneHD itp ale to nic nie dało. więc poradźcie co mogę w tej otóż sytuacji zrobić ? bo mnie to już doprowadza do nerwicy.... se myślę przypadkiem czy da sie "zatrzeć" dysk tak samo jak silnik ;p nie wiem czekam na wasze porady i sensowne odp. THX


(kliszka) #2

Punkt przywracania systemu do ostatniej dobrej kofiguracji....


(Longhorn2009) #3

Instalowałeś może przypadkiem nowe sterowniki albo modyfikowałeś Windowsa czy to sie stało tak bez przyczyny?

Spróbuj użyć programu BootVis.


(system) #4

C:\ -> Windows\ -> Prefetch i usuń wszystkie pliki z tego folderu :slight_smile:


(Wojtasfighter) #5

nic nowego nie instalowałem po prostu miałem że tak powiem w ******* włączonych programów na raz i dałem reseta i od wtedy sie zaczelo

nawet po formacie dalej tak jest


(xyzzyx) #6
  • Z tego co czytałem z tego folderu nie należy usuwać pliku Layoutini, pozostałe pliki owszem.Proszę mnie poprawić jeżeli się mylę. Pozdrawiam.

(Longhorn2009) #7

Tak, zgadza się, Layout.ini nie kasować, reszte w kosmos :smiley:


(Wojtasfighter) #8

to na pewno pomoże ?


(Longhorn2009) #9

Możesz spróbować, systemu nie uszkodzisz.


(Danielm86) #10

logic91 , spróbuj jeszcze tego:

Odpal konsole odzyskiwania. Wrzuć płytkę i postępuj tak jakbyś miał instalować Windows, tyle że zamiast instalacji wybierz Naprawa

i wpisz

cd c:\windows\system32\config

Enter

ren system system.tmp

Enter

copy system.tmp system


(Wojtasfighter) #11

to nie jest wina systemu... na pewno nie jest a wy mi gadacie tutaj juz kilka razy od nowa formatowałem dysk i instalowałem windowsa i dalej nic


(system) #12

jaki masz hdd (dysk twardy) i płytę główną


(Wojtasfighter) #13

dysk: Maxtor 6Y080L0 płyta główna: Gigabyte GA-8PE667 Ultra

a co to da jak podam ? chcę po prostu wiedzieć co mogło sie stać


(system) #14

w tym wypadku to nic bo masz dysk ATA, myślałem że masz dysk pod SATA i sterownik się posypał.


(Wojtasfighter) #15

to mam myśleć nad kupnem nowego hdd ?