Witam ! to będzie dość zawiły opis ale postaram się to streścić jak tylko potrafię. Mianowicie wysłałem swojemu znajomemu swoją poprzednią kartę graficzną ( Asus strix 1080TI ) troszkę już u mnie leżała więc pomyślałem że skoro gramy w ten sam tytuł przez większość czasu to dodatkowe fps mu sie przydadzą. U mnie przy tym MMORPG na tym 1080Ti nie było totalnie problemów, z którymi on się właśnie zmaga starałem się mu pomóc, jak tylko mogłem ale zwyczajnie wyczerpałem pomysły.
Jego problemy przy tym tytule ( w innych tego nie doświadczył przy tej karcie )
Długie przycinki lub zwyczajny freeze na ekranie przez kilka sekund i nagle puszcza.
Ładowanie tekstur jak i samych postaci i NPC w gierce ze sporym opóźnieniem .
dłuższe ładowania.
Jedyną zmienną w jego komputerze jest właśnie ta karta graficzna gdy założył ponownie swoją gra chodzi jak powinna … dziwne jest tylko to że w innych grach tego problemu nie miał a poza tym jeśli chodzi o fps oczywiście miał ich więcej … wszystkie benchmarki przeszedł z poprawnym wynikiem ( porównywałem z wynikami tej samej karty od innych osób ) a teraz w końcu się zamknę i wyśle to co mam od niego
Sprzęt >
Sam problem w postaci filmu doskonale widać wszelakie problemy z którymi się zmaga ( jakość straszna ale wystawiał to na jakiegoś hosta a ja potem wstawiłem to na yt … ale to co trzeba zobaczyć jest widoczne
Był podpinany pod watomierz i monitorowany nie widziałem problemów.
Bardzo dziękuje za cierpliwość i mam nadzieję że nieco rozjaśnicie mi sytuacje jeśli jest coś fizycznie z kartą zwyczajnie mi ją odeśle ale przed tym chciałbym być pewny co z tym fantem zrobić.
Powodów może być kilka(naście). Zacznijmy może od tego, czy na 200% jesteś pewien, że on nie zainstalował jej na HDD lub nie zapełnił na 90% dysku m2? Z tego co widzę, to on gra chyba w 2K rozdzielczości… a mi to przypomina doczytywanie tekstury przed zmiana HDD->SSD w Conanie.
Druga sprawa to procesor i karta, one tam balansują sobie na 80-85 stopni, niby to jeszcze ok, ale i tak sporo, może więc zdjecie panelu bocznego i test? GTX 1080 TI ma 2x pobór mocy 1660TI, więc temperatura na 100% wzrosła w obudowie.
Tak on wcześniej sobie latał na 1660Ti ja wysłałem mu swoją starą 1080Ti
problemy ma tylko na tej karcie którą mu właśnie wysłałem a u mnie to latało bez problemu
Grę ma zainstalowaną na tym M2 jak i system .Sporo wolnego miejsca bo jego magazynem jest przenośny dysk na usb. Co do temperatury to wiem, że nie jest najmniejsza ale nie wskakuje na maksymalne alarmujące wartości i nie wpada w throttling ani na GPU ani na CPU. Jechał stres test dość długo i nic takiego nie pokazał. Samo chłodzenie CPU będzie wymieniał w przyszłości, bo jest boxowe od intela … Wciąż jedyną zmianą jest ta karta a na tym jego 1660Ti te problemy nie występują. I tak gra aktualnie w 2 k jego monitor to GIGABYTE G32QC
A niech odpali menadżer Windows i dojedzie do tego obozu, gdzie ma lagi z wczytywaniem, potem alt+tab i screen z menadżera. Jednak sprawdziłbym ten dysk tak do końca, …
ok mam od niego coś takiego było to robione i wysyłane do mnie jak próbowaliśmy coś na to poradzić tylko dziwne jest to że monitorowanie tego na jakimkolwiek innym programie czegoś takiego nie pokazywało a menadżer od windowsa już tak… zresztą widać to na tym filmie który załączyłem ( tak wiem nie było tam wykorzystywania dysku ale sprawdzaliśmy to sporo razy na innych programach i nie pokazywały tego co menadżer ) w dodatku na jego karcie nie ma tego problemu więc jestem totalnym debilem i czegoś nie rozumiem. Jakim prawem działa to lepiej na takich samych ustawieniach graficznych czy to w gierce i w panelu od Nvidii na jego karcie i dysk wyrabia. A takie cuda graficzne na mocniejszej karcie wypluwa ? oczywiście zaraz do niego zadzwonię i powiem aby nagrał jakieś 2 minuty tego co mu się dzieje z dyskiem na swojej karcie i tej którą mu wysłałem aby wszystko było jasne