Mam pewien problem a mianowicie mój komputer włącza się bardzo długo . Kwadraciki podczas ładowania lecą około 30-35 razy i nie wiem jak zrobic aby ładował się normalnie i w miare szybko. Dodam ze po kazdym włączeniu kompa chce mi sie skanowac dysk tym CHKDSK w systemie NTFS , jestem 3 dni po formacie , na dysku C mam tylko WINDOWS + sterowniki + ccleaner , ventrilo , teamspeak , gg , nic poza tym . Mój komputer to : P4 2,4ghz , 512 ram , radeon 9200 128mb DDR . Dodam ze plyta glowna to P4PE2X , Co zrobi? proszę o pomoc.
Zrób optymalizację systemu. Poczytaj w necie.
-
wyłącz usługi, które nie są Ci potrzebne: http://www.tweaks.pl/czytaj,11._uslugi_ … e,295.html
-
Powywalaj z autostartu programy, których na dobrą sprawę nie muszą startować razem z oknami
Powyłączaj niepotrzebne procesy w msconfig > uruchamianie. Przeczyść kompa CCleaner’em, wykonaj defragmentację dysków.
Ej no wlasnie o to chodzi ze juz to zrobilem , ten bootvis pomaga tylko jak robie " optymalize windows " to raz sie wlacza tak szybko ( 4-5 razy przelatywanie kwadracikow ) a juz kolejnym razem znowu 30-35 , defragmentowalem dyski , CClenaerem przejechalem ,
Tak , jest nadal to samo:/ A czemu ten bootvis tylko pomaga na jeden raz ze sie tak szybko wlacza? co moge zrobic zeby tak zostalo na stałe:/
Jaki jest rozmiar katalogu C:\Windows\Prefetch ? Czy prefetching jest włączony ? Nie wyłączaj prefetchingu jak było podane w jednaj z poprzednich porad. W jaki sposób są skonfigurowane dyski ? Czy dysk systemowy jest ustawiony jako MASTER na oddzielnej taśmie ? Czy w BIOSIe jest wyłączone autowykrywanie napędów? Czy nadal przy każdym uruchomieniu system włącza checkdisca ? Z Bootvisa pokaż wykres “Driver Delay” (po wcześniejszym wykonaniu Next Boot+Driver Delays) oraz Process Creates. Co masz w autostatrcie ?
Prawo klik na partycję systemową-właściwości-narzędzia-sprawdź- zaznacz po otwarciu się okienka automatycznie…i skanuj…i zresetuj komp .Masz błędy dysku.