Długie uruchamianie się systemu Wndows8.1


(jedrek00711) #1

Witam mam problem z uruchomieniem laptopa Lenovo G780 Windows8.1 system uruchamia się bardzo długo ok.20 minut sprawdzałem pod kontem zawirusowania ale wszystko dobrze zero infekcji może problem z dyskiem hdd proszę o sprawdzenie smart dysku z góry dziękuję :)post-155465-0-04271000-1421919009_thumb.


(WolfX) #2

http://www.dobreprogramy.pl/HD-Tune,Program,Windows,12177.html

wstaw screeny z zakładki “benchmark” i “error scan” (pierwsza i ostatnia)


(IPSEN) #3

Zobacz jak się uruchomi w trybie awaryjnym-http://support.kaspersky.com/pl/general/various/493-czy szybciej

Moim zdaniem dysk -OB,BF,C8-poczekaj na opinie innych


(jedrek00711) #4

Proszę oto screeny 

post-155465-0-62175500-1421921009_thumb.

post-155465-0-23494600-1421921027_thumb.


(stalesz) #5

Moim zdaniem dysk do  wymiany.10 realokowanych sektorów,Niestabilny transfer.Możesz zrobić jeszcze skan,ale nie “Quick”-pełny.Bardzo duże użycie procesora -33 %.Zobacz w  HDTune-Info w jakim trybie pracuje


(rogacz) #6

Sprawdź w rejestrze czy masz włączone defragmentowanie przed botowaniem.

Mi się ten sam problem zrobił po jednej z aktualizacji miesiąc temu w efekcie albo ręcznie wymuszam defragmentacje albo zaczynam robić obiad jak się komputer włącza.


(IPSEN) #7

Nie ta kolumna,zobacz na wartość RAW-0


(stalesz) #8

Racja IPSEN.Próbowałem defragmentacji przy włączonym Benchmarku HDTune-objawy są podobne jak u kolegi jedrek00,zaniżony transfer,zwiększone użycie CPU.Prawdopodobnie racja jest po stronie rogacz.

jedrek0017 daj jeszcze screen z Menadżera zadań


(jedrek00711) #9

Screen hdtune info

post-155465-0-23493600-1421937787_thumb.


(IPSEN) #10

Tryb prawidłowy -DMA

Jak system pracuje w trybie awaryjnym?


(jedrek00711) #11

W trybie awaryjnym jest troszkę szybciej 


(IPSEN) #12

Dobra, zobaczymy co masz w autostarcie

 

Uruchom autoruns jako administrator -http://technet.micro…s/bb963902.aspx -po skończonym skanie-File>save>plik-AutoRuns.arn- umieść na -http://sendfile.pl/- na forum podaj linka


(jedrek00711) #13

    Proszę http://sendfile.pl/pokaz/216556—hdu5.html


(IPSEN) #14

Uruchom autoruns jako administrator


(jedrek00711) #15

Teraz jest lepiej ładowanie ok 5 min :) dziękuje za poświęcony czas i pomoc pozdrawiam :slight_smile:


(IPSEN) #16

Mały test

Zakładka Logon-odznacz- AntiLogger , AvastUI.exe  

 

Uruchom ponownie system

 

Wyłącz-http://windows.microsoft.com/pl-pl/windows-8/improve-performance-optimizing-hard-drive


(jedrek00711) #17

nie mogę odznaczyć wyświetla się komunikat odmowa dostępu (uruchamiam jako administrator)


(IPSEN) #18

W takim razie odinstaluj na próbę- AntiLogger , AvastUI.exe

sprawdzimy czy mają wpływ na uruchamianie systemu,


(jedrek00711) #19

Odinstalowałem teraz ok 3,5 min ale to i tak jest super w porównaniu z początkiem problemu 


(IPSEN) #20

Sprawdzałeś system na obecność wirusów?

 

Uruchom Wiersz poleceń (w menu start w Uruchom wpisz cmd.exe i OK), wpisz chkdsk c: /f kliknij Enter, wpisz T i zatwierdź enterem, uruchom ponownie komputer.Zrób defragmentacje

 

Sprawdz-http://windows.microsoft.com/pl-pl/windows-8/where-is-device-manager-Jeśli obok nazwy urządzenia jest widoczna żółta ikona ostrzegawcza e169d2bc-146a-42ca-8b23-6e1831225a6b_13.