Cześć poproszę o sprawdzenie logów, komputer zaczął wolno się uruchamiać. Zaczęło się to po zmianie Eset i odinstalowaniu go na Bitdefender. Załączam logi :
Skrypt wykonał się właściwie.
Jeśli System odzyskał sprawność, zastosuj DelFix Zaznacz Remove disinfection tools i kliknij Run.
Zaznacz post, który rozwiązał Twój problem.
A8-7670 + 16 GB Ram i 4 minuty? Chyba trzeba by poprosic o HD tune zdrowie + predkpsci z wykresem. Nawet moj dziadek na hdd startuje w.max 2 (nie sprzatam nawet, czekam na spadki 3400 i platforme po formacie oddam )
Z benchmarku wynika, że dysk jest sprawny natomiast niezwłocznie domaga się defragmentacji co najmniej partycji systemowej.
Wykonaj to:
Program Defraggler: https://www.dobreprogramy.pl/Defraggler,Program,Windows,13314.html 1
Po zainstalowaniu uruchom, zaznacz partycję systemową i wybierz przycisk “Defragmentuj” u dołu okna. Defragmentowanie dość długo potrwa.
Po zakończeniu wybierz z górnego menu Ustawienia > Defragmentacja Boot Time > zaznacz “Raz” i “Tak” . Nastąpi restart komputera i defragmentacja plików systemowych, po czym normalne uruchomienie. To trwa już tylko kilka minut.
Ale to jeszcze nie wszystko…
@anon741072 kończyła mi sie licencja na eset i zmieniłem na Bitdefendera, niedługo wypróbuję F secure i porównam start. @Astor444 zaraz dokonam defragmentacji pobrałem 6 miesięczną wersję Smart Defrag 6 PRO
Nie bez uzasadnienia proponowałem program Defraggler i dokładnie opisałem (ważne!) jak go wykorzystać.
PS. Co do Windowsa 10, nie radzę instalować żadnego antywirusa firmy trzeciej. Na potrzeby “domowe” systemowy Windows Defender zupełnie wystarcza i nie opóźnia startu komputera.
Zgadzam się co do Defendera, ale do defragmentacji już nie. Tutaj również pozostawiłbym systemowy program. Kiedyś sam używałem defragglera, ale zauważyłem, że wykonuje mnóstwo niepotrzebnych operacji dyskowych, na siłę defragmentuje nawet duże pliki, które są w 2 częściach, układa te pliki w jakiejś niepotrzebnej kolejności, przenosi część plików na początek dysku, drugą część na koniec, ogólnie mieli dyskiem jak szalony ku uciesze użytkownika, a jest to zupełnie zbędne, a wręcz szkodliwe.
Systemowy defragmentator za to przestawia tylko te części plików, które mogą realnie przyspieszyć pracę dysku, bez odprawiania niepotrzebnego voodoo.