Długo startuje i myszka usb nie działa-XP Home

Jeśli ktoś wie o co chodzi to proszę o poradę. Mam dziwny problem z komputerem.

Zainstalowałem jakiś czas temu na nowo system po uprzednim pełnym sformatowaniu dysku. System jest całkowicie legalny, aktywowany i z SP3.

Po kilku dniach używania komputer zaczął dziwnie się zachowywać - mianowicie tuż przed ukazaniem się okna logowania komputer zwieszał się (czarny ekran) na kilka minut (ok 3, 4), po czym ukazuje się ekran logowania …i wtedy okazuje się że myszka (usb) nie działa. Muszę ją wypiąć i wpiąć ponownie, i jest ok. Mogę się zalogować i korzystać z komputera. Po jakimś czasie komputer zgłupiał całkowicie. Nie uruchamiał się w ogóle dopóki nie wyjąłem z gniazda PCI karty dźwiękowej. Co ciekawe bez owej karty uruchamiał się błyskawicznie. Kartę sprawdzałem - była sprawna. Oddałem komputer do zaprzyjaźnionego serwisu i pan fachowiec stwierdził że padł zasilacz - coś nie tak z napięciami - i go wymienił (100zł). Zainstalowałem więc system na nowo i wszystko śmigało dobrze do dzisiaj. Ten sam problem (długie oczekiwanie i myszka nie reaguje) znowu się pojawił. Nadmieniam że problem się pojawił gdy zaktualizowałem sterowniki do karty dźwiękowej (CMI8738-sterownik z oficjalnej strony C-MEDIA). Przypuszczam, że to tylko zbieg okoliczności. Komputer jest praktycznie czyściutki. Nie ma na nim nic oprócz programu do nagrywania płyt (CDBurnerXP) odtwarzacza Foobar2000, programu mp3DirectCut, NETFramework 2.0 no i odpowiednich sterowników. Komputer służy głownie do odtwarzania i rejestracji dźwięku w sali, powiedzmy, wykładowej.

Zdarza się niekiedy że podczas użytkowania komputera samoczynnie włącza i wyłącza się dysk twardy mimo iż ta opcja w ustawieniach zasilania jest wyłączona. Zdarzyło się nawet dwa razy, że dysk na przemian włączał się i wyłączał do momentu aż odłączyłem zasialnie.

Bardzi proszę o pomoc!

Pozdrawiam!

Michał