Dłuższe nieużywanie przeglądarki powoduje jej spowolnienie


(Djzon) #1

Posiadam przeglądarkę Chrome 3 (aktualna wersja). Problem z nią zaczyna się wtedy gdy jest nie używana przez kilkanaście minut lub dłużej(przeważnie jak mam kilka lub kilkanaście kart otwartych). Np. zostawie przeglądarke na pewien okres czasu nieużywania. A gdy póżniej chce uruchomić kartę(karty) stronę powoli się ładują strony, ogólne większe spowolnienie także samej przeglądarki. Po pewnym czasie znów wraca do normy gdy zaczne znów coraz bardziej używać przeglądarki.


(Arst18) #2

Zmień sobie na wersje testową tzn. 4xx dużo lepiej działa i ma nowe funkcjonalności. http://www.google.com/chrome/eula.html?extra=devchannel

jak dotąd nie miałem żadnych problemów ze stabilnością itp.

Pozdrawiam


(Djzon) #3

Po zainstalowaniu 4 beta otwarte karty nie znikną ?


(Agatonster) #4

djzon ,

Poczytaj Konkretne tematy... ze zwróceniem szczególnej uwagi na pierwszy post. Proszę poprawić tytuł tematu na konkretny, mówiący o problemie. W celu dokonania zaleconej korekty - proszę użyć przycisku Edytuj przy poście otwierającym ten temat.

Zignorowanie zalecenia będzie skutkowało usunięciem tematu do Kosza.


(Djzon) #5

Zainstalowałem Google Chrome 4 najnowszą bete i co chwila "błąd 7" i nie możność otwarcia strony. Pomaga reset połaczenia z internetem ALE NA CHWILE tylko...


(Jjoasz) #6

pic polega na tym, ze masz widocznie za duzo 'pliku wymiany' i system po kilka minutach nieuzywania uznaje dane za stare i przerzuca z RAMu na dysk...

ew. za duzo cache przegladarki na hdd 8)


(Djzon) #7

O tu może być racja. Mam 2 GB RAM-u , pamięć wirualna ustawiona na minium 200 MB - do 3100 MB. A wykorzystuje 900 MB - 1,3 GB RAM-u to później wyskakuje od czasu do czasu informacja "Pamięć wirtualna jest za niska" Czyli jak powinienem ją ustwić? Cashe chyba jakieś kilksaet MB (A co właściwie co to jest Cashe i Cashe (2) w folderze Google? Co się stanie jak to usune? Czy coś przez to strace ? usune dane? itp.Czy to faktycznie coś pomoże?


(Jjoasz) #8

cashe, to po polsku pamiec podreczna programu, czyli miejsce gdzie zapisuje potrzebne dane - przegladarka zapisze zdjecia, adresy stron itp. a system sciezki do rejestow programow...

to sa dane tymczasowe, wiec nic sie nie stanie gdy je usuniesz (zawartosc folderow a nie same foldery)

pamiec wirtualna ustaw na stale (jesli masz dwa dyski fizycznie, to ja podziel po rowno miedzy nie), czyli taka sama wartosc min. i max.

mam win7 na 2gb ram ddr400 i ustawilem 1gb wirtualnej - chodzi wszystko, kwestia potestowania i zapotrzebowania...

nie wiem, jak jest w chrome, ale w operze mozna ustawic ilosc pamieci na dysku i ram 8)


(Djzon) #9

W Chrome nie ustawi tego. A 1 GB pamieci wirtualnej (jako minimalnej) to jednak za dużo bo wtedy bardzo często pokazuje się "wyczerpuje się miejsce na dysku..."