Jakie sa różnice dla zwykłego użytkownika między ustawieniem na sztywny DNS-a podstawowego i pomocniczego, a jaka używając tak jak na wiekszości routerów/modemó LTE Huawei-a od operatora czy w sklepie DNS Relay?
Czy mając Synology RT1900AC i uzywając na USB modemu Huawei E3272 warto ustawiac jakies DNSy na sztywno czy zostawić DNS Relay, biorac pod uwage, że router ma 256MB pamięci i dwurdzeniowy procesor 1Ghz Btoadcom?
Wszystko zależy od preferencji.
Inne publiczne serwery DNS niż od ISP często dodają coś od siebie - np. ochronę anty-phishingową lub podobne.
Możliwe, że są też wydajniejsze od domyślnych.
Funkcja DNS relay umożliwia wykorzystanie routera jako serwer DNS, który pobiera wyniki translacji z wybranego serwera DNS. W domowych warunkach obciążenie routera tymi zapytaniami jest znikome i nie wpływa na wydajność.
Czyli jak dobrze zrozumiałem jak jest DNS Relay czyli w polu DNS widnieje brama domyslna routera to on wysyłą zapytanie do domyślnego serwera DNS ustawionego w ustawieniach WAN, a nie siec lokalna?
Tak, wtedy router pośredniczy w translacji.
Gdy funkcja jest wyłączona zapytanie wykonywane jest bezpośrednio do serwera DNS w internecie wybranego w ustawieniach WAN. (upraszczając)
Powiedz czemu np. DNS Googla słynny co jakiś czas przestaje działac u mnie? Juz sprawdzałem na róznych routerach. Działa, działa i nagle wykrzyknik, a połączenie z LTE jest i to nie zaleznie czy modem LTE w router wbudowany czy tak jak teraz z Synology na USB. Teraz ustawiłęm Yandex DNS Basic czyli bez żadnych zabezpieczen od nich i zobacze, ale zastanawia mnie czemu tak się dzieje czy to DNSy padają i po ponownym uruchomienia routera działają czy to coś dostawca robi mimo iż połączenie jest i router pokazuje, że jakas transmisja jest do internetu pobieranie/wysyłanie?
Bardzo ciężko stwierdzić
Generalnie radzę zostawić DNSy od operatora. Samo LTE wprowadza spore opóźnienia, gdy dodasz jeszcze te wynikające z odległości, prawdopodobnie domyślne będą szybsze.
Jeszcze jedno jak np. zostawie DNS Relay i np zmienie dostawcę to i tak urzadzenia dalej będa widziec jako DNS bramke domyślną routera?
Warto w Windowsie wogóle robić czyszczenie DNS przez komende ipconfig /flushdns czy to kolejna bujda kiedyś wymyślona?? Bo jak mam DNS Relay to czyszczenie DNSów w windowsie nie ma sensu bo dalej ma ten sam DNS do routera??
Ja tak pytam prostym językiem, nie fachowym, jak to rozumuje, żeby nie było, ze jestem blondynką bo jak już ciemny blondyn
Jak masz w routerze usawione domyślnie, że DNS pokazuje jako brama domyslna czy IP routera czy coś ustawiałes w DNS-ach na sztywno? Podaj jaki masz router
Jeśli jest DNS Relay czyli IP Routera to co z sprawą zdalnego włamania się na router i podmiany DNS? Bo rozumiem, że DNS Relay wysyła zapytanie do DNS-ów, które są wykryte w ustawieniach WAN? Czy wtedy przestępca moża włamując się do routera mi je nie wiadomie podmienić tak, żeby zapytania szły tak jak chce przestępca?`
Jeżeli mam ustawione na sztywno w routerze DNSy dostawcy, w ustawieniach LAN i router od INEA tilgin HG2381 przypisuje je po DHCP i je widać w ustawieniach w systemie operacyjnym połączenia to czy będę widział, że haker coś zmienił w routerze z nimi czy to tylko widać poprzez korzystanie z sieci, że gdzieś mnie przeniesie indziej?
Czy w warunkach domowych warto się tym przejmowac przy routerze takim jak napisałem od dostawcy?