Do Adminów


#1

Zauważyłem, że od pewnego czasu w komentarzach do wyświetlana jest nazwa praeglądarki i OSu z którego korzysta dodający komentarz. Spodobało mi się to, ale do czasu.

Coś dziwne wydawało mi się, że prawie wszyscy używają Mozilli, a nikt IE.

Zrobiłem mały eksperyment. Odpaliłem Windowsa, IE i dodałem wpis i zobaczyłem...

"Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1)".

Tak więc, Panowie/Panie Administratorzy - jeżeli już coś robicie, to róbcie to dobrze, a nie jakieś buble, jak w tym przypadku.


(Monczkin) #2

a jaką masz ustawioną domyślnie ??

może to jest przyczyna :slight_smile:

też jestem ciekaw :slight_smile:


(Lisek) #3

W czym problem, masz jak byk napisane, że to jest IE. Poza tym, to jest standardowy odczyt serwera. Zapomniałem w tej chwili jak to się dokładnie nazywa. Proponuje najpierw poczytać a potem wyciągać wnioski.

Jest dokładnie to co zwraca w PHP zmienna $_SERVER['HTTP_USER_AGENT']. Jeśli uważasz, że to jest źle wymyślone, to proponuje od razu napisać do autorów PHP, http://www.php.net

Więcej na ten temat http://pl.php.net/function.get-browser


(fiesta) #4

Pozwolę się z Tobą nie zgodzić. Zwracasz uwagę na duperele a nie na całokształt witryny.


#5

Do całokształtu nic nie mam, inaczej nie zaglądałbym tutaj :-), ale chyba mam prawo zwrócić uwagę. W końcu chyba po to jest to podforum?

Pozdrawiam.


(Musg) #6

Jasne ze masz prawo.Tylko wiesz w czym jest problem?Zwyczajnie zadajesz im dodatkową prace ,a tego nikt w tym kraju nie lubi.Konczac powiem jedno-forum istnieje tylko dzieki nam-userom i nikt tego nigdy nie zmieni :slight_smile:


(wieszak) #7

Mało grzeczna uwaga :?


(fiesta) #8

A kto tu mówi o forum :? :?

Zresztą sam dział zamieszczenia wątku sugeruje o czym jest mowa :stuck_out_tongue:

Reasumując nie pochlebiaj sobie aż tak bardzo :wink:


(Ryan) #9

Lisek: nie chcę Cię poprawiać, ale winni nie są autorzy PHP a przyjęte formaty nagłówków HTTP. :wink:

Identyfikacja IE jako Mozilla compatible ma podłoże historyczne - dawno temu najpopularniejszą przeglądarką był Netscape Navigator a ten identyfokował się jako Mozilla właśnie (Mozilla to był silnik renderowania strony NN, dopiero później jako Mozillę określało się konsorcjum produkujące wolne oprogramowanie). Ponieważ niektóre strony wymagały 'zaawansowanych' funkcji wczesnego NN a serwowały dynamicznie zaawansowane strony CGI sugerując się typem przeglądarki, IE który był stosunkowo młody podszywał się pod NN. Podobnie zresztą mamy w wypadku Opery, który przedstawia się domyślnie jako IE.

Anyway - w związku z supremacją IE w internecie panowie z MS postanowili wyraźnie zaznaczyć, że ta przeglądarka ma moc Mozilli ale jest zupełnie odrębnym produktem (MSIE x.x). Taki format przyjął się i większość istniejących przeglądarek identyfikuje się jako "kompatybilna z Mozillą, ale... nie do końca Mozilla". :wink:


(Polko P L) #10

dlaczego przy niektórych komentarzach pisze takie coś a przy niektórych nie :? w ogóle ta opcja jakoś nie przypadła mi do gustu - lepiej moim zdaniem było bezniej :o


(Lisek) #11

Dlatego, że nie od początku zapisywaliśmy te dane do bazy, więc te starsze komentarze nie mają żadnego wpisu.


(Jankulikowski) #12

Ja mam takie proste pytanie: Cały czas używam przeglądarki Opera - teraz 7.54. Wortal otwiera mi się prawidłowo, podstrony i linki tak samo ale jak dochodzi do ściągnięcia jakiegoś programu z tego wortalu następuje klapa. Po kliknięciu na odnośnik pobierz wersję taką to a taką, nie następuje żadne pobieranie pliku. Czy do Opery muszę coś doinstalować, żebym mógł pobierać programy. Ten feler istnieje mi tylko na wortalu dobreprogramy.pl, na innych wortalach nie mam tego problemu. A może to ja nie wiem jak to ustawić w konfiguracji Opery???? :o


(boczi) #13

Może Opera blokuje Ci wyskakujące okienka?

:arrow: Narzędzia -> Szybka konfiguracja... i ustawiasz, by nie blokowała.


(Jankulikowski) #14

Dzięki boczi - ustawiłem jak pisałeś - mogę ściągać. To takie proste a takie skomplikowane. W taki układzie nie muszę mieć innej przeglądarki /np. mozilla firefox/ aby ściągać programy z witryn. Pewnie coś pomyliłem ale i tak wielkie dzięki. Rada pomogła.

_________________

Post 2

Mam jeszcze jedno pytanie. Co zrobić w moim profilu, aby w moich postach widoczne było moje zdjęcie lub inny obrazek taki jak np. ma boczi lub lisek????? :o Za odpowiedź serdecznie dziękuję. Próbuję już róznie i nic z tego nie wychodzi.


(system) #15

Klikasz Profil i na dole masz Panel Kontrolny Emblematów

Zwróć uwagę na to że:

Poczytaj:

:arrow: http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic ... 3620#93620