Do czego wykorzystać zabawkowy domowy serwer?

Witam!

Mam mały problem. Chciałbym ogarnać do czego (sensownego), można wykorzystać serwer w domu. Mam teraz laboratoria z CentOS’a i chciałbym trochę poćwiczyć. Ale jedyne ćwiczenia jakie posiadam to, te z konfigurowania sieci (co w ogóle mnie nie użądza, ponieważ mam dhcp z netii i jak coś próbuje ustawić statycznie to tracę kontakt ze światem, jeśli ktoś wie jak to, można ogarnąć to niech napisze). Poza tym takie konfigurowanie, za ciekawe również nie jest. Chciałbym to jakoś wykorzystać, żeby mieć zajawkę.

1)Narazie walczę z ustawieniem serwera ftp, żeby był chociaż dostępny w sieci lokalnej. Korzystam z vsftpd. Lokalnie (na swoim serwerze), mogę wejśc na ftp’a. A na drugim koputerze w sieci (jest podłączony za pomocą wifi), nie mogę wejść na tego ftp’a. Komputery bezproblemu wzjaemnie się pingują.

2)Jak ustawić serwer ftp, żeby był dostępny w internecie? Czy można to zrobić bez wykupowania domeny?

3)Istnieje jakaś ciekawa literatura, z zakresu administrowania siecią (chodzi o system linux)? W której nie byłoby opisane, tylko i wyłącznie jak zainstalować system, konfigurowanie samego systemu i inne pieprzenie. Tylko własnie stawianie serwera, pod jakąś gre, ftp, robienie własnego emaila, apacha, i inne fajne zastosowania. Które są w miarę przystępnie wytłumaczenie.

1. No i właśnie serwer pod grę. Jak to zrobić? Powiedzmy, że na początek będzie to Quake 3 Arena. Wiem, że sie wszystko da. Ludzie stawiają WOW’y, Tibie, Unreale albo inne takie xD

2. Nie pomijajmy pytania postawionego w temacie. Do czego, i jak to zrobić. I czy w takich warunkach jest to możliwe i czy ma sens.

Chce dowiedzieć się czegoś ciekawego. Nauczyć się sam, jak to zrobić. I mieć z tego faze. Pomożecie?

1. Jeśli to CentOS to prawie na pewno problem leży w firewallu. Miałem to samo z Apache. Dokładnej regułki nie pamiętam, poszukaj w Google (iptables, vsftpd, centos);

2. Jeśli jesteś za routerem musisz mieć przekierowane porty, których używa FTP (21, 20 + ewentualnie bardzo dużo innych jeśli mowa o aktywnym FTP) do swojego serwera. Domena nie jest wymagana, możesz polegać tylko na adresie IPv4;

3. Robienie własnego Apache i e-maila to fajne zastosowanie? :wink: Choćby na http://www.howtoforge.com/howtos/linux/centos jest dużo poradników;

4. Do postawienia serwera :smiley: Ja na moim domowym serwerze trzymam pliki, mam HTTP, mam OpenVPN. Na drugim mam kamerkę internetową, mam IPv6, mam e-maila.

Na pewno lepsze, niż zabawa z tcp/ip.

W przypadku FTP oprócz reguł IPTables trzeba włączyć moduł śledzenia portów dla FTP, chodzi o ip_conntrack_ftp.

Ewentualnie postawić go w DMZ.

Mało to masz poradników internecie?

Uruchamiasz po prostu serwer dostarczony z grą.

Do czego chcesz, możesz zrobić z niego nawet router.