Witam ponownie na forum i tu mam kolejny problem z podłączeniem dysków twardych do wejść typu sata, otóż kupiona niedawno nowa płyta główna typu asus P8Z68-V PRO Z68 Socket 1155 posiada 8 wejsc typu sata i nie wiem za bardzo gdzie powinienem podłączyć twarde dyski i napęd cd żeby wszystko chodziło jak należy już opisuje co i jak
typy wejsc:
2x Marwel serial ata 6.0 Gb/s
2x intelz68 serial ata 6.0Gb/s
i 4xintelz68 serial ata 3.0Gb/s
Typy Nosnikow :
500GB Samsung Spinpoint T166
250GB Barracuda 7200 Seagate
naped cd to: Toshiba Samsung SH-S203N Firmware
Mam nadzieje że podałem wszystko . Gdyby ktoś mógł by mi doradzic gdzie co powinienem podłączyć był bym dzwieczny;)
Proszę poprawić pisownię w tytule tematu i w opisie problemu. W celu W celu dokonania zaleconej korekty proszę skorzystać z przycisku Edytuj przy poście otwierającym temat.
Zignorowanie zalecenia będzie skutkowało usunięciem tematu do Kosza.
To akurat nie ma wielkiego znaczenia, bardziej liczy się ustawienie w biosie “hard disk priority”. Co nie zmienia faktu, że domyślnie sata 0 lub 1 ma najwyższy priorytet.
Taa, producenci płyt głównych dodają do zestawów “dwa rodzaje” kabli SATA, z tym, że one fizycznie NICZYM się nie różnią, to są takie same kable jak SATA1 sprzed wielu lat. To tylko kretyński zabieg marketingowy, w sklepach też można kupić droższe kable SATA6, bo to takie nowe, cool i trendy. Zwykłe robienie z ludzi idiotów.
Jak wynika z instrukcji, niby do tego samego, co pierwsze gniazda Intel, czyli wyłącznie do twardych dysków (napędy CD nie obsługuje na pewno!). Jednak szczególne oznaczenie tego kontrolera Marvell ( PCIe ) powoduje, że musiałbyś praktycznie sprawdzić, czy dyski, którymi dysponujesz zadziałałyby na nich.