Do wyboru 3 banki - który wybrać

Zamykam konto w PKO i do wyboru mam,trzy banki Meritum Bank,ING Bank,Deutsche Bank w jednym z nich,chce otworzyć nowe konto.Który bank na,moim miejscu byście wybrali.

Ja,chociaż mam konto w ING,nie polecam.

Duże opłaty za prowadzenie konta (12zł).

Jeśli nie zrobisz opłat kartą na kwotę powyżej 200zł doliczą kolejne 7zł.

Najważniejsza sprawa dla mnie to pieniądze,które mam na koncie oszczędnościowym.

Oprocentowanie miesięczne jakie mam to 0,15%. Śmiech na sali. Teraz reklamują nowe

konto oszczędnościowe z dużo większym oprocentowaniem,ale z racji tego że mam już

stare konto nie mogę przenieść pieniędzy na to nowe reklamowane konto.

Także też chętnie zmieniłabym bank.

Z tych trzech wybrałbym pewnie Deutsche Bank, słyszałem o nim dobre opinie. Osobiście korzystam z Pekao, bo mam powiązanie z tatą…

Poczytaj sobie jakieś porównanie, np. tutaj: http://www.sfera-finansow.pl/porownanie … sobistych/

a ja polecam ING (direct)

brak opłat za prowadzenie, wszystkie bankomaty bez prowizyjne, (ewentualnie ta wymieniona wyżej za kartę)

Jeśli chodzi o reklamowane konto oszczędnościowe “na start” to mam obecnie otwarte je po raz 3 - wyższe oprocentowanie jest przez 4 miesiące, później kapitalizacja i konto ‘na start’ otwierasz ponownie.

Jeśli chodzi o wysokość oprocentowania na kontach oszczędnościowych to sprawdź jakie są krajowe stopy procentowe - na karcie kredytowej już drugi raz w tym roku obniżono mi oprocentowanie :wink:

Tak szczerze powiedziawszy to żadne konto nie daje zarobic, chyba że masz z milion zł, ja mam ING i nie narzekam

Z tych 3 banków najlepiej wygląda meritum bank.

0 zł za otwarcie i prowadzenie konta

0 zł za wypłaty ze wszystkich bankomatów w Polsce

0 zł za wydanie i obsługę karty debetowej

0 zł za krajowe przelewy internetowe (nie dotyczy przelewów natychmiastowych)

Usunięcie treści czysto reklamowych

Ja mam od prawie 3 lat ING i nie narzekam. Jedyne opłaty, które mam, to 2 zł za ubezpieczenie karty (dobrowolne) i 7 zł za kartę. W przypadku karty trzeba wydać 200 zł na zakupy płacąc nią i opłata nie jest pobierana. Kiedyś było lepiej, bo płaciło się 5 zł i trzeba było wydać min. 100 zł. Ale i te kwoty da się przeżyć.

Ja bym uważał na ING, za coś takiego jak wpłata/wypłata na własne konto w placówce banku żądają sobie prowizji w wysokości 9 zł. Podobnie jest np. w mBanku.

Ja ostatnio udałem się do placówki i pieniądze wpłaciłem za pomocą wpłatomatu, co jest darmowe. Żeby wybrać dobre konto, trzeba się zastanowić, co potrzebujemy i sprawdzić ceny. Mi akurat placówka nie jest do niczego potrzebna, dlatego opłaty za dokonywanie czynności w nich mnie nie zrażają.

Przecież zaznaczamy, że mówimy o koncie internetowym - direct.

Tak, każda obsługa w placówce jest płatna… z drugiej strony mam tam konto około 5 lat… i byłem tam dwa razy… gdy je otwierałem (bo szybciej niż przez neta) i gdy decydowałem się na kartę kredytową.

No i co z tego że konto internetowe. Ja kilka razy wyciągałem kasę z okienka bo kiedy podjechałem pod bank to okazało się że bankomat niedziała (zwłaszcza w zimie). No i co robisz w takiej sytuacji, jadziesz szukać innego bankomatu cz wchodzisz do oddziału żeby wypłacić pieniądze ?

W ING masz wszystkie bankomaty za darmo. W tym przypadku wątpię, żeby ktokolwiek jeździł specjalnie do swojego bankomatu, jeśli ma jakikolwiek inny bliżej.No, chyba że traktować to jako zabezpieczenie ja wypadek zepsutego bankomatu.

Nie wiem jak w reszcie ale w ING, trzeba non stop czytać zmiany w regulaminie . Ponad to przy użyciu karty w ostatni dzień rozliczenie nie zalicza ci środków do wykorzystanych chociaż oczywiście są blokowane. I płacisz te 7zł. To konto jest dobre jak wszędzie płacisz kartą, jeśli tego nie robisz (przede wszystkim bankomat / wpłatomat / przelew) to się nie kalkuluje :))

Kolego jesteśmy w Polsce - uwierz mi w tym kraju bankomat jest na każdym kroku. Przede wszystkim dlatego, że ze względu na wysokie prowizje są one opłacalne. Poniekąd stąd wynikają opłaty za kartę, o który niżej.

Nie rozumiem, jak to odnieść do mojej wypowiedzi.

skrzek , wiem z doświadczenia, opłata wyszła 27, blokada na rachunku 27, a 29 nagle okazuje się że mimo zablokowanych środków opłata nie została przelana i musiałem zapłacić te 7zł :stuck_out_tongue:

To nie świadczy o zaksięgowaniu płatności. Musi się ona pojawić w historii rachunku, a nie blokadach. Płatności zbliżeniowe np. często nie są w ogóle blokowane a od razu rozliczane (od razu to znaczy np. po 3 dniach)

Wybrałem Meritum Bank,więc temat do zamknięcia.