Dobór grafiki do starszego kompa

Dobry,
znajomy wszedł przez wymianę za pieniądze (200 zł) w posiadanie wspaniałej, używanej jednostki HP Compaq 6200 Pro Microtower z i5-2400 3,10 GHz, i 8 GB RAM.
Powodem kupna tego dziadka była chęć pogrania w FM 2019 (bo na laptopie to niewygodnie a nowy komp to kupa kasy) i generalnie komputer działa fajnie ale integra nawet tego zbytnio nie radzi jeśli chodzi o wyświetlanie i działanie w kulturalnych warunkach.
Mam tam jakiegoś starego Radeona HD 5670 ale komputer go nie widzi, nie wiem jak to jest z tymi hpkami.
Tutaj pytanie:
Kupić taką przejściówkę link żeby móc podpiąć normalny zasilacz i mieć moc na grafikę ?
Czy może taką kartę, byle co : link ale to też nie jest nic wspaniałego, chociaż tę jedną grę chyba poradzi.
Dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam.

1 polubienie

A jaki jest tam zasilacz?
PS: w GPU z TDP poniżej 75W zasilanie idzie z płyty głównej o ile w specyfikacji nie podają inaczej, czyli np. Rx 550.

320W jest wpisane pośród chińskich znaczków :stuck_out_tongue:

Wpisałbyś nazwę, a nie… linkował. 6450 i gry? Wątpię, Hd3000 Intela, czyli integra chyba nawet lepsza była.

Zasilanie lub karta walnięta, kiedyś działał?

Ogólnie integra powinna to ogarnąć…. bo wymagaia załosne to ma. :wink:

Ma ale cienko to chodzi.
123
Właśnie podpiąłem dla testu grafikę, do której nie mam przejściówki i obraz z integry nie poszedł, znaczy coś na niej działa.

Jak podpinasz zewnętrzna, to integra może się wyłączyć. Tylko powinieneś mieć z tego Twojego 5xxx obraz, on poniżej 75 jest.? Nic nie wyświetla?

Jak już koniecznie musisz takie karty, szkoda, że mój (ulubieniec podrożał, namawiałbym ;P) rx 560 odpada.

Z kart o jakich mówisz… popoluj na rx550, jeżeli się nie da, to GT 750/740/730 powinieneś dostać tanio. Wszystko do 75W. W pierwszym przypadku dostaniesz “nieco wyższą wydajność integry vegi 11”, w drugim od vegi 11 po athlonową vegę 3. Czyli jest szansa na jakieś inne gry też. :wink:

Tylko uważaj na jakąkolwiek gwarancje i na starcie 2h na ooct, dodatkowo 740/30 na GDDR 5 koniecznie.

dzięki, bardzo się przyda.
obraz z integry mi nie poszedł (komp się włączył) kiedy podpiąłem starego radeona hd 6350, którego miałem z innego tego typu kompa ale nie mam przejściówki z tego DMS59. Tak to jest jak w tym nie siedzisz, a to by się przydała starsza grafika, a to jakaś przelotka.
Będę obserwował, co napisałeś ale jeszcze będę szukał jednej starej, niezniszczalnej karty :slight_smile:

Rozwiń skrót i opisz jaki TDP ma związek z zasilaniem z płyty bądź zasilacza.

GTX1050 lub 1650 to chyba najmocniejsze co możesz tam wsadzić a na tym pograsz już we wszystko, radka nie wykrywa bo…
Jest kilka opcji, nie ten slot PCI, może potrzebuje zaznaczenia w biosie której karty ma używać a może po prostu radek jest martwy.

Myślałem, że znasz podstawy.
" The TDP is the maximum amount of heat generated by the graphics card that a cooling system has to dissipate (the power is dissipated in the form of heat) under normal conditions (?) . For example, a TDP of 100W means the VGA cooler must be designed to dissipate heat equivalent to 100W. The TDP does not reflect the total power consumption of a graphics card."

Chyba zatem nie rozumiesz co czytasz.
Znajdź sobie w języku który zrozumiesz.

Skombinowałem przejściówkę z dms59 i przynajmniej dowiedziałem się, że slot działa.
Druga grafika okazała się niesprawna, może za duża emisja CO2 :slight_smile: