Witam, chciałbym dołożyć pamięć RAM do mojego Acer aspire E5 571G 36MY ponieważ strasznie zamula. Obecnie posiadam jedną kość 4 GB (szczegóły na fotce). Chciałbym dołożyć tą https://www.euro.com.pl/pamieci-ram/goodram-ddr3-8192mb-1600-cl11.bhtml Czy będzie ona kompatybilna? Mam windowsa 7 i zastanawiam się czy jest sens instalować wind 10, poprawi to wydajność? Pozdrawiam
Oczywiście. Tu nie ma o czym gadać. Instaluj Win10. Poprawi to przede wszystkim BEZPIECZEŃSTWO.
Najlepiej kup drugą identyczną kość. Jakbyś wsadził tego goodrama to teoretycznie nie powinno się dziać nic złego, ale jeżeli laptop pozwala na Dual Channel to na 100% zapewni go druga, taka sama kość i odpadnie ewentualną niekompatybilność.
Teraz głównie używane wchodzą w grę, choć widzę nówki sztuki za 120 zł.
Edit:
Ty masz teraz jeden wolny slot, czy tylko jeden w którym siedzi obecne 4GB?
Rozumiem, a czy jeśli tymczasowo dołoże pamieć 2 GB (tak jak na fotce) ze starszego lapka, to może przysieszyć trochę działanie? Zastanawiam czy dołożenie tej kości nie pogorszy tylko wydajności.Stara to 4GB 1Rx8 PC3l a ta która chce dołozyć 2GB 2Rx8 PC3
Pogorszyć wydajności nie powinno - na pewno nie zauważalnie. Będziesz miał po prostu więcej pamięci. Nie oczekuj też, że dołożenie pamięci nagle diametralnie poprawi wydajność. Będzie po prostu mniej odwołań do dysku. Jeżeli masz problem z wolnym otwieraniem programów czy startem systemu to może warto zainwestować w Ssd?
SSD właśnie zamierzam dokupić
Pamięć i tak możesz rozbudować do 8GB, a SSD na pewno poprawi ogólną wydajność systemu czy skróci czas uruchamiania aplikacji.
No dobra, jeszcze mam taki problem, na procesorze jest jakby folia a pod nią resztki pasty której nie mogę wyczyścić. Czy ta folia jest potrzebna czy ją odkleić?
Można odkleić, wszystko umyć (oczyścić) benzyną ekstrakcyjną, dać kropelkę dobrej pasty, z powrotem nałożyć tę folię, ostrożnie nałożyć i przykręcić chłodzenie.
To jest “sliniaczek” by pasta się właśnie nie dostała na procesor. Nic się nie stanie jak ją ściągniesz, wyczyścisz i położysz ponownie.
Dołozyłem RAM, poskładałem wszystko i przy włączaiu wyskakuje mi taki błąd, po odłączeniu dysku jest to samo. Ktoś wie o co może chodzić? Moze to wynikać z braku kompatybilności RAM?
Błąd z dyskiem… dociśnij kable sprawdź czy w biosie coś się nie przestawiło z bootwaniem dysku.
wszystko już działa
co poszło nie tak ?
w biosie trzeba było zmienić ustawienia dysku
Teraz głównie używane wchodzą w grę, choć widzę nówki sztuki za 120 zł.
Ty masz teraz jeden wolny slot, czy tylko jeden w którym siedzi obecne 4GB?
Jedna 4GB drugi slot wolny, dokupie taką samą używaną i myślę że 8 GB już wystarczy, do tego dysk ssd 250 gb crucial chce dołożyć
Starczy, więcej nawet nie bierz, procek już tez taki “biurowy”.