Dobór pamięci RAM do lapka

Witam, chciałbym dołożyć pamięć RAM do mojego Acer aspire E5 571G 36MY ponieważ strasznie zamula. Obecnie posiadam jedną kość 4 GB (szczegóły na fotce). Chciałbym dołożyć tą https://www.euro.com.pl/pamieci-ram/goodram-ddr3-8192mb-1600-cl11.bhtml Czy będzie ona kompatybilna? Mam windowsa 7 i zastanawiam się czy jest sens instalować wind 10, poprawi to wydajność? Pozdrawiam

Oczywiście. Tu nie ma o czym gadać. Instaluj Win10. Poprawi to przede wszystkim BEZPIECZEŃSTWO.

1 polubienie

Najlepiej kup drugą identyczną kość. Jakbyś wsadził tego goodrama to teoretycznie nie powinno się dziać nic złego, ale jeżeli laptop pozwala na Dual Channel to na 100% zapewni go druga, taka sama kość i odpadnie ewentualną niekompatybilność.

https://allegro.pl/kategoria/czesci-do-laptopow-pamiec-ram-77809?string=SAMSUNG%204GB%20PC3L-12800%20M471B5173DB0-YK0&bmatch=baseline-cl-eyesa2-dict43-ele-1-2-0205

Teraz głównie używane wchodzą w grę, choć widzę nówki sztuki za 120 zł.

Edit:

Ty masz teraz jeden wolny slot, czy tylko jeden w którym siedzi obecne 4GB?

1 polubienie

Rozumiem, a czy jeśli tymczasowo dołoże pamieć 2 GB (tak jak na fotce) ze starszego lapka, to może przysieszyć trochę działanie? Zastanawiam czy dołożenie tej kości nie pogorszy tylko wydajności.Stara to 4GB 1Rx8 PC3l a ta która chce dołozyć 2GB 2Rx8 PC3

Pogorszyć wydajności nie powinno - na pewno nie zauważalnie. Będziesz miał po prostu więcej pamięci. Nie oczekuj też, że dołożenie pamięci nagle diametralnie poprawi wydajność. Będzie po prostu mniej odwołań do dysku. Jeżeli masz problem z wolnym otwieraniem programów czy startem systemu to może warto zainwestować w Ssd?

1 polubienie

SSD właśnie zamierzam dokupić :wink:

Pamięć i tak możesz rozbudować do 8GB, a SSD na pewno poprawi ogólną wydajność systemu czy skróci czas uruchamiania aplikacji.

1 polubienie

No dobra, jeszcze mam taki problem, na procesorze jest jakby folia a pod nią resztki pasty której nie mogę wyczyścić. Czy ta folia jest potrzebna czy ją odkleić?

Można odkleić, wszystko umyć (oczyścić) benzyną ekstrakcyjną, dać kropelkę dobrej pasty, z powrotem nałożyć tę folię, ostrożnie nałożyć i przykręcić chłodzenie.

1 polubienie

To jest “sliniaczek” by pasta się właśnie nie dostała na procesor. Nic się nie stanie jak ją ściągniesz, wyczyścisz i położysz ponownie.

1 polubienie

Dołozyłem RAM, poskładałem wszystko i przy włączaiu wyskakuje mi taki błąd, po odłączeniu dysku jest to samo. Ktoś wie o co może chodzić? Moze to wynikać z braku kompatybilności RAM?

Błąd z dyskiem… dociśnij kable sprawdź czy w biosie coś się nie przestawiło z bootwaniem dysku.

wszystko już działa :slight_smile:

co poszło nie tak ?

w biosie trzeba było zmienić ustawienia dysku

Teraz głównie używane wchodzą w grę, choć widzę nówki sztuki za 120 zł.

Ty masz teraz jeden wolny slot, czy tylko jeden w którym siedzi obecne 4GB?

Jedna 4GB drugi slot wolny, dokupie taką samą używaną i myślę że 8 GB już wystarczy, do tego dysk ssd 250 gb crucial chce dołożyć

Starczy, więcej nawet nie bierz, procek już tez taki “biurowy”. :wink:

1 polubienie