Dobór płyty głównej, procesora i RAM, do około 300,-zł

Witam, chcialbym ulepszyc swoj komputer, narazie jest to mini pc od fujitsu z i3 3220t 4gb ramu laptopowych i karta graficzna podlaczona na riserze, zasilacz mam, i teraz moje pytanie, jaki procesor i plyte glowna wybrac? myslalem o xeonie plus ram serwerowy bo slyszalem ze serwerowe ramy sa tanie a xeony jak na swoja cene sa calkiem dobre, tylko ze w ogole nie mam orientacji w xeonach i ich modelach, daloby rade za ta cene cos wybrac?

Wrzuć zdjęcie jak to wygląda.
Wstępnie zalecałbym sprzedać i wymienić wszystko.
Podłączenie karty na riserze działa, ale raczej robi narzut na wydajność. Jaki to model?
Jeżeli modernizować i Twój działa OK, to nie kupuj używek, dostaniesz gorszy złom niż masz za 300zł.
Postaraj się dostać i5 2xxx/3xxx T i drugą kość RAM, dysk, o ile sprawny, zostaw.

zdjecie calego zestawu?
mysle ze ciezko byloby sprzedac moj obecny komputer
model karty graficznej to nvidia gt640 od msi a risera 006c ktory jest podlaczony do mini pci
problem w tym komputerze jest taki ze grafika i tak ma mniejsza wydajnosc przez przepustowosc a plyta glowna mojego komputera obsluzy procesory z tdp max 45w dlatego stad pomysl aby przeniesc sie na normalna plyte glowna, juz mam 2 kosci ramu 2x2gb a dysk ssd 240gb
model komputera to fujitsu q910

Tylko widzisz cały problem jest w tym, że taka modernizacja jest i karkołomna, mało wydajna i ryzykowna.

Musiałbyś kupić płytę używaną 5-7 latkę za 100-150 zł z 4 slotami RAM
Musiałbyś dobrać 2x2 GB pasujące kości RAM, co udaje się w 95%, cena za komplet powiedzmy 70 zł
Musiałbyś kupić “nowy” procesor za jakieś 150 zł i5 2xxx
Do tego doszłoby chłodzenie za 30 zł, bo Twoje za słabe
do tego doszłaby obudowa, najtańsza liczmy 50 zł
Do tego doszedłby zasilacz, używany znośne marki z 60-70 zł lub nowy 120, bo Twój raczej nie ejst w formacie ATX, jeżeli do karty masz inny, (jaka marka i moc?) to ewentualnie można odliczyć.

Razem wychodzi Ci jakieś 500-550 zł.
Alternatywnie możesz kupić komputer “poleasingowy” za jakieś 400 zł, ale bezie to takie samo siedzenie na starej platformie… i przy wymianie grafiki czeka Ciebie wymiana zasilacza/płytu/obudowy- one zwykle maja słabe tfx w granicach 250-300W.
I co dostajesz za taką cenę?
Komputer na martwej platformie, które nawet jeżeli części nie przyjdą uszkodzone, to ma spore ryzyko odejść w zaświaty w dowolnej chwili. Gwarancja pewnie rozruchowa 7 czy 14 dni.

Pod względem wydajności zaś cała ta zmodernizowana konstrukcja przegrywa z …. Ryzenem 2200G, który ma zintegrowana grafikę, taki zaś zestaw złożysz za circa 800-850 zł. Odliczyłem 240GB SSD.

Dlatego gdybyś, bez licencji, jeżeli masz oryginalna na Windowsa 7/8/10 to przeniesiesz, dostał za niego ze 300 zł to wyszłoby Ci praktycznie tle co modernizacja. Gdybyś zas ugrał coś więcej, czy puścił jeszcze za jakieś grosz grafikę, to z zewnętrzną kartą byłoby lepiej nawet.

Daj sobie spokój póki co, pozbieraj kasę. Szkoda wydawać na coś co będzie minimalnie lepsze… Za jakieś 550 zł powinieneś kupić Ryzen 1400+MOBO +8GB RAM. To będzie duża zmiana.