Dobór procesora

Witam. Dostałem za free płytę ASRock 775Dual-VSTA na chipsecie VIA PT880 PRO razem z 2GB DDR2 667 (i to jest max na tej płycie, DDR2 800 nie uciągnie). Jaki procek Core2Duo do FSB 1066MHz proponujecie do tego dorzucić (dodam, że nie chcę jeszcze się pozbywać tego X1950Pro na AGP), żeby nie był zbytnio na wyrost ? Może wsadzić tam mocniej podkręconego Dual Core ? Z góry dzięki za pomoc.

[EDIT] Czy moja zasiłka pociągnie w ogóle Core2Duo ?

e5200 prawdopodobnie wejdzie na tą płytę

no e2180 i będzie cacy. Podkręcisz i loozik :slight_smile:

Intel dual core e2180 i kręcisz go do jakiś 3GHz i masz monster hehe.

W wersji box’owej wejdą te 3Ghz ?

[EDIT] (bez dodatkowych chłodziw, bo w obudowie mimo wszystko roi się od wiatraków przez tego Bartona) :stuck_out_tongue:

Przy wyjącym coolerze tak… I z vmodami prawdopodobnie bo ta płyta główna właściwie nie ma softowej regulacji napięć podzespołów.

No i niestety max to e2180, vsta nei wspiera 45nm modeli.

a ta płyta nie jest to sama co w tym temacie ?

tam napisałeś że obsługuje 45nm

viewtopic.php?f=19&t=267719&st=0&sk=t&sd=a&start=30#p1784373

VSTA jest na tym samym chipsecie, ma to samo (albo prawie to samo) pcb, ale jest to inny model i nie ma nowych biosów do nich.

45nm’owce wspierane są przez 4core dualsata2, wszystkie rewizje.

Specyfikacja płyty ( http://www.asrock.com/mb/overview.asp?M … VSTA&s=775 ) zakłada obsługę Core 2 Duo do FSB 1066MHz, co za tym idzie - teoretycznie płyta powinna pociągnąć E6700 (266x10 na FSB 1066) lub nawet X6800 (266x11 na FSB 1066) jeśli brać pod uwagę tylko procesory Conroe 65nm. Update’y bios’u dla tej płyty - najświeższe - są z marca '08 ( http://www.asrock.com/mb/download.asp?M … VSTA&s=775 ). Nie wiem jak z chipsetem, ale chyba nawet po update’ach nie poradzi sobie z Wolfdale 45nm do FSB 1066 (E5200, E7200 czy E7300). Ponieważ to prezent od znajomego, który handluje sprzętem, może mi podmienić płytę za ~90 pelenów na ASRock 4CoreDual-SATA2 (ta już supportuje nawet Quady). W takim wypadku, jaki procesor polecalibyście (nie mam specjalnie dużych wymagań co do wydajności, ale za mniej-więcej pół roku wchodziłoby w grę poszerzenie platformy o szybsze DDR2 i grafikę PCI-E (już na innej płycie), ale z tym samym procem, zapewne) ?

$core dual sata2 wspiera e5200 i to byłby najlepszy wybór do niej.

A E7200 ? Teoretycznie powinien być bardziej przyszłościowym wyborem, ale czy różni się aż tak bardzo za dodatkowe 5 dych

?

Jakim kurde bardziej przyszłościowym? Gorsze o/c, ta sama wydajność, ciut wyższe taktowanie (całe… 33MHz) i wyższa cena?

Uhm :lol: Czyli E5200. Dzięki wszystkim.

Jeszcze jedna rzecz - a będzie to pytanie z serii tych głupawych :stuck_out_tongue: Czy pamięci DDR2-800 i DDR2-1066 są kompatybilne wstecz ? Tzn. czy DDR2-800 v DDR2-1066 mogę bez problemu wykorzystywać na płycie obsługującej maksimum DDR2-667 ? Niestety, zatrzymałem się na poziomie technologicznym mojego obecnego zestawu, ale z DDR nie było problemu - wstecz.

Działają wstecz. poprostu bedą działały z 667mhz.

E5200 jest w 45nm, nie obsłuży.

I wtedy nie martwisz się o pamięci podczas podkręcania :).

4CoreDUAL-SATA2 obsługuje Quady, czyli procesory na rdzeniu Penryn, a te są robione, jak wiadomo, w technologii 45nm. Czyli E5200 tym bardziej pociągnie. Howgh.

Masz mieć 775Dual-VSTA, nie 4Core, a Quady to były i w 65nm.

Nie czytałeś całości :slight_smile: W tzw. międzyczasie nastąpiła podmianka płyty. Ale dzięki za zainteresowanie. Będzie E5200 + 4CoreDUAL-SATA2 + 2GB DDR2-800. Tak oto dokonała się nieuchronna przesiadka na dwa rdzenie :?