Jakiś czas temu uznałem że przyda mi się kolejna kość RAM (tak aby łącznie mieć 16GB), bo mam tylko 8GB co w niektórych grach jest dość problematyczne, ale mam lekki problem z doboru odpowiedniego RAMu. Odpaliłem sobie program CPU-Z, posiedziałem trochę w BIOSie i znalazłem nazwę modelu mojej płyty głównej i parametry mojej obecnej jednej kości RAM (8GB).
Płyta główna: MSI H110M PRO-D RAM: BALLISTIX DDR4 2400MHz Procesor (sam nie jestem pewny czy to jest potrzebne, ale podam w razie czego): Intel Core i5-7400 3.00GHz
Szukam czegoś w sensownej cenie fajnie by było gdyby byłaby to kwota do 180 złotych (z powodu ograniczonego budżetu, ale jeżeli znalazła by się jakaś sensowna kostka ponad tę cenę to z chęcią to przejrzę). Dodam jeszcze że to musi być jedna kość RAM 8GB z powodu ograniczonego miejsca w płycie głównej.
A dlaczego po prostu nie kupisz drugiej identycznej? To najlepsze rozwiązanie. Pamięć z Twojego linku moim zdaniem jest zła. Przede wszystkim jest wolniejsza od tej którą masz aktualnie zainstalowaną. Twoja jest taktowana zegarem 2400MHz a ty chcesz wstawić drugą kość o taktowaniu 2133MHz. To sprawi, że twoja wydajniejsza kość zwolni do tych 2133MHz by się dostosować. Szukaj więc identycznej pamięci jaką masz w komputerze albo innego producenta ale taktowaną nie mniej niż 2400MHz
Jeśli mam być szczerym to dlatego bo jest po prostu za droga. Znalazłem prawdopodobnie tę samą i kosztuje 300-400 złotych a co do taktowania to moja płyta główną wyciąga max do 2133 MHz więc mój obecny RAM i tak chyba spowalnia do tych 2133 MHz.
Chyba, że tak. W takim razie skoro prędkość zainstalowanej pamięci i tak jest zwalniana bo chipset jej nie obsługuje to możesz kupić tą pamięć z twojego linka.
Ok, masz jakieś propozycję czy lepiej kupić tą od GoodRam czy od Corsair bo z tego co widzę mają niemalże identyczne parametry więc zakładam że to jedynie zależy ode mnie czy chcę tańszą i która wygląda mniej “gaming’owo” że tak powiem.
Jeśli i tak nie bierzesz identycznej (faktycznie jakaś kosmicznie droga firma) to takie kości kupisz już za 100-120 zł. Zwróć jeszcze tylko uwagę na opóźnienia (CL).
Firma nie jest już tak istotna (o ile to nie jakiś chiński krzak). Pamięci ram to jeden z wytrzymalszych elementów komputera.
Jak zostanie prawidłowo wykryty w dual channel to będzie hulał latami tak samo goodram jak samsung czy crosair
Nie muszą być identyczne. Chodziło mi o to o czym wspominał @sidkwa czyli że prędkość jest zawsze zaniżana przez najsłabsze ogniwo, a w tej samej cenie można kupić szybsze i wolniejsze pamięci, wiec nie ma sensu się ograniczać
Okej, dzięki wam wszystkim pogrzebie jeszcze trochę za jakimiś alternatywami teraz przynajmniej bardziej wiem po czym mam szukać także jeszcze raz wielkie dzięki wszystkim
Zobacz jeszcze do morele bo tam goodramki z takimi parametrami widzę w okolicy 125 zł - to zawsze 5 dyszek taniej, które można wydać na cukierki, czy coś