Dobór sprzętu

Witam. Chcialbym prosic o rade w zakresie kupna karty graficznej i wymiany procesora i dysku SSD. Tak wygladaja moje podzespoly. Chcialbym prosic o porade.

Plyta Glowna - Gigabyte G33M-S2L(Socket 775)
Procesor - Intel Core 2 Quad Q9300
Pamiec Ram - 6GB DDR2
Karta graficzna - Radeon HD 5700 Series 1GB

Czy jest wogole sens wkladania jakiegokolwiek procesora pod ten socket? Nie latwiej byloby wymienic plyte glowna? Jesli chodzi o budzet to 500 za wszystko. Pozdrawiam

Napisz ile i po ile GB masz kości RAM.

Jedyne rozsądne rozwiązanie to:
A) dołożenie brakującego 2GB RAM
B) Kupienie Dobrej karty graficznej jak RX 570 4 GB (może na black friday lub cyber monday będzie około 500zł) lub słabszej RX 560 2GB AREZ za 330zł,
C) zbieranie hajsu na nową podstawę.

Dlaczego tak? Bo masz niezły procesor( nie super, ale 4 rdzenie ma), co prawda RX 570 nie pokaże swojego potencjału w 100%, ale da kilka razy więcej niż zmiana na Ryzen 1200+ płyta główna + RAM.

EDIT:
Podaj dokładny model zasilacza, który masz.

3 x 2 GB, poszukuje dwoch kosci w Dual Channel po 4 GB, ale ciezko je znalezc w DDR2 kompatybilne z chipsetem Intela. Zasilacz to Modecom FEEL2 400W (ZAS-FEEL2-00-400-ATX)

No do RX 570 warto by wymienić też.

Nie musisz, wrzuć ssd 240 za 130 zł najtańszy i ram do 8 tylko dobij.

A jakie chłodzenie? Jak jakieś lepsze szanse są… trzeba by poprosić @anon17641694 by rzucił okiem, czy da się coś dziada jeszcze podkręcić. :slight_smile:

@anon17641694 będziesz coś miał dla kolegi?
Zasilacz koniecznie do wymiany na SilentiumPC Elementum 450W i weź do tego RX 560 2GB AREZ i będzie git śmigało.

DDR2 w kościach po 4GB każda to ja nawet na oczy nie widziałem :slight_smile: myślałem o tym, żeby sobie kupić, ale jak patrzę na Allegro, to tylko jedna myśl przychodzi mi do głowy… że kogoś całkowicie pogrzało z cenami.

Co do podkręcania, to wszystko zależy od płyty. Jeśli ma możliwość zabawy z napięciami i FSB, to tylko lepsze chłodzenie i jedziemy z koksem. Ale pożytku nie będzie zbyt wiele, bo chipset G33 wspiera tylko PCI-e w wersji 1.0 - grafa nie rozwinie skrzydeł niestety. Do gamingu przydałoby się co najmniej 2.0, a to wiąże się z wymianą płyty: