W niedalekiej przyszłości zamierzam złożyć nowego PC’ta na używanych częściach, ze względu na niski budżet.
Na start będę miał około 1000zł, za to chce kupić Zasilacz, Płytę główną i CPU. Płytę H81M-HD3, a zasilacz i CPU proszę o pomoc w dobraniu, gdy kupię te podzespoły sprzedam stare części + coś dołożę i zamierzam kupić GPU pokroju RX 480 8GB gdy potanieje do 1000zł.
Na obecną chwilę najbardziej mi zależy na zasilaczu bo temu nie ufam (kabel który go zasilał lekko się przytlił), na resztę mogę poczekać, na niższe ceny itp.
Czy za taki budżet (około 2000zł) kupie dobry Zasilacz, Mobo i CPU nie ograniczający RXa 480?
RAM, Obudowa i HDD są ok i nie chcę ich wymieniać, ew. dodać 8gb ramu aby było 16.
Teraz pozostaje jeszcze dobór dobrego do tej karty i5 na sockecie 1150 i do tego H81, lub wybrać inny procesor i płytę głowną ale na to budżet średnio pozwala. Potrzebuje dobrego używanego procesora którego cena nie przekracza 600zł i płyty też używanej za około 200zł. Za niedługo ma też wyjść GTX 1060, ale nie wiem jak to wyjdzie bo podobno ma być droższy.
A gdyby tak zostawić FX-6300 obudowe RAM HDD i kupić MSI GTX 970 4GB używanego lub poczekać aż nowe potanieją, może ta premiera GTX 1060 obniży ceny słabszych produktów. Do tego
nie wiem czy to najlepszy wybór, ale za tą kwotę którą zaoszczędzę nie kupując nowego procesora warto kupić coś lepszego.
Z tego co na Youtube widziałem FX-6300 w grach całkiem nieźle sobie radzi z GTX 970, właśnie z tą płytą (Jak dla mnie 60FPS na max ustawieniach w gta 5 oraz 50-60 na uber w wieśku 3 to kosmiczny wynik)
Co Ty myślisz o takim planie?
Link do testów FXa z 970tką:
Wiem że to wersja OC GPU ale ja mam monitor 1280x1024 więc wynik będzie podobny do OC 1920x1080
Całkiem niezłe te zasilacze, ale ja wolałbym kupić tego: Silentiumpc Supremo m2 550W , ma Gold certyfikat, dobre zabezpieczenia i moją ulubioną firmę Chcę po prostu mieć pewność o dobrej stabilności do OC na przyszłość.