Temat wydaje się dość banalny, jednak chciałbym prosić Was o małą pomoc. Chciałem dokupić wentylator do obudowy ( http://www.morele.net/obudowa-silentiumpc-gladius-m20-pure-black-spc125-707037/ ) i szukam czegoś zbliżonego do tych, które już mam zamontowane lecz nie mogę znaleźć o nich żadnych informacji poza rozmiarem.
ale nie wiele Tobie to da jak zamontujesz dodatkowy wentylator z przodu, już lepsza opcja byłby ten orginalny tylni przełożyć do przodu a właśnie na tył obudowy kupić wydajniejszy.
• Wentylator PWM (złącze 4 pin) - automatyczna regulacja obrotów wentylatora w zależności od temperatury. Realizowana poprzez zmianę szerokości impulsu. W komputerach wentylatory te najczęściej stosuje się do chłodzenia coolera CPU i chipsetu.
• Wentylator ze złączem 3-pin - umożliwia regulację obrotów przez zmianę wartości napięcia zasilającego realizowaną z poziomu Bios-u.
W obu przypadkach często też jest stosowany adapter (przejściówka) z rezystorem umożliwiający zmianę obrotów na z góry określoną wartość (zależną od wartości zastosowanego rezystora).