Witam,
Właśnie szukam jakiejś dobrej książki do programowania w C++ używając Qt5. Jako, że sprawnie znam tylko polski i angielski, to najlepsze byłyby książki w tych językach. Widziałem jedną, ale niestety po francusku. Ktoś może mi coś poradzić?
Witam,
Właśnie szukam jakiejś dobrej książki do programowania w C++ używając Qt5. Jako, że sprawnie znam tylko polski i angielski, to najlepsze byłyby książki w tych językach. Widziałem jedną, ale niestety po francusku. Ktoś może mi coś poradzić?
Qt5 jest w dużej części zgodne z Qt4. Do samego Qt5 jeszcze żadnej ksiażki nie widziałem, jest jeszcze zbyt młoda by „wolontariusz” cokolwiek sensownego napisał, a Digia jakoś nie kwapi się do pisania książek, nie zależy im na takim zarobku. Obecnie zmiany się jeszcze stabilizują (tzn. zgodność będzie, zmiany raczej minorowe), więc wydawanie w tej chwili książki byłoby marnotrastwem czasu i pieniędzy.
A po polsku nawet jak coś będzie, to raczej będzie już przestarzałe.
Oficjalna dokumentacja jest na bardzo wysokim poziomie, wystarczy by się nauczyć tego frameworka. Jest masa świetnie wytłumaczonych przykładów + serie wykładów (Qt Developers day).
Po prostunie chciałbym wydawać pieniędzy na coś, co za rok nie będzie warte nauki. W takim razie pewnie przez jeszcze jakiś czas będę używać dokumentacji online.
I tylko ta jest zawsze aktualna, książki zawsze są przedawnione, jeśli chodzi o konkretne rozwiązania. Jeśli chodzi o książki, to ktoś je musi napisać, ktoś je musi sprawdzić, ktoś je musi obrobić, ktoś je musi wydrukować…
Wielkie dzięki
Ja ze swojej strony osobiście odradzam (albo raczej nie polecam teraz) książki do Qt. Nie dlatego, że nie ma dobrej pozycji - na pewno są.
Za tym zdaniem stoi dokumentacja bilbioteki Qt, która w moim osobistym mniemaniu, jest jedną z najlepiej napisanych dokumentacji.
Nie trzyma się szytwnych ram typu: to robi to a tamto robi tamto, tylko jest wzbogacona o normalne, nie naiwne przykłądy.
Co więcej, cała dokumentacja jest upchnięta offline razem z wygodnym QtAssistantem do jej przeglądania (plus odpowiedni moduł w QtCreatorze, jeżeli masz zamiar korzystać z tego IDE).
Dobrze poznana bilbioteka Qt na pewno pozwoli na szybkie odnalezienie się w innych popularnych gui-like libach (wxWdigets, javaFX, …).