Dobreprogramy php w html


(look997) #1

Jak to się robi, że dobreprogramy mają podstrony w html a używany jest w nich php?


(Pan Ziombl) #2

http://php.koderzy.pl/porady1/Jak_umie% ... _HTML?.php


(Mariusz2124) #3

bez pseudonimu look997 chyba nie miał na myśli jak mieszać kod html z php tylko o to że jeżeli strona zapisana jest jako html a używane jest w niej php. A może to ja się myle :smiley: hehe


(mario@) #4

http://www.google.pl/#hl=pl&q=mod_rewrite


(look997) #5

Dzięki, o to mi chodziło.


(Marcin E Pc) #6

A po co doklejają w ogóle html? Po co taki zabieg?


(kostek135) #7

Niby ciekawsze (łatwiejsze do odczytania) linki, i jakby nie patrzeć dodatkowe zabezpieczenie przed SQL injection :stuck_out_tongue:


(M@ster) #8

Głównie po to się to robi gdyż google lepiej traktuje: ../artykuly/wrzesien/nowe-glosniki.html a nizeli: ..index.php?type=article&moth=9&id=422 :wink: A to że dla oka przyjemniejsze to druga sprawa.


(Marcin E Pc) #9

To że mod revrite to jasne, jednak intrygowało mnie to doklejanie .html. Równie dobrze mogłoby być:

/artykuly/wrzesien/nowe-glosniki


(M@ster) #10

Mogło by, ale dokleja się html, zakładam że dlatego że strona jest dokumentem html :).


(system) #11

Glownie po to zeby byl porzadek nie tylko w adresie strony, ale tez w glowie webamstera


(mario@) #12

Strony o rozszerzeniu *.php są stronami generowanymi "dynamicznie" po stronie serwera i wysyłanymi do klienta. Natomiast rozszerzenie *.html informuje nas o stronie statycznej - czyli "przewidywalnej". Mówi się że google (ale także zwykły internauta) woli te drugie dlatego dodaje się rozszerzenia html. Ale czy to daje korzystniejsze rezultaty w porównaniu do adresów bez .html - kto to wie :slight_smile:


(Marcin E Pc) #13

Nie wiem dlaczego internauta lubi to drugie, czy ja wiem czy na to zwracają uwagę. I tak duży procent internautów zapamiętuje tylko adres strony głównej. A przy indeksowaniu przez booty to może i mieć jakiś sens. Takie lekkie oszukiwanie :stuck_out_tongue:


(M@ster) #14

Powiem Wam tak, czasami ładne linki mają swoje zalety, np: ktoś wkleja linka na forum to po samym adresie wiem czego dotyczy artykuł tam zawarty, a jak mam ?id=34523 to wiele mi to nie mówi. Także ogólnie i dla człowieka ma to wymierne korzysci.


(Marcin E Pc) #15

M@ster to też rozumiem i wiem, ale czy takie coś ma inne znaczenie od tego iż google może lepiej indeksować.

ex.

Wiadomo że to lepiej wyglada od:

type=art&id=21273&cosjeszcze=zonk

(M@ster) #16

Tego nikt nie wie :slight_smile: Na tym polega tajemnica/sukces googla, tak samo jak mechanizm wyliczania PageRank. Oczywiście są różne spekulacje, obserwacje ale nt. takiego szczegółu trudno się wypowiedzieć. Pierwszy przypadek sugeruje folder, drugi bezpośrednio plik, strzelam że ten drugi jest lepszy dla googla chociaż to są już różnice na poziomie zero zero nic :wink:. Na pewno jeśli ma się 100 userów per dzień nie ma sensu się bawić w takie rzeczy.