Witam. Mam mało fpsów na dobrym komputerze ( 1920x1080 detale wysokie od 90 do 120 fps z dropami do 60) Sterowniki najnowsze. W Far Cry 4 w rozdziałce 1920x1080 na detalach wysokich mam od 50-65 FPS. Co może być powodem tak słabej wydajności w grach? Z góry dzięki za pomoc
Komputer
Procesor: AMD Phenom II X4 970 Black Edition 3.50 GHz
RAM: 8GB DDR3 GoodRam 1333Mhz w czterech kościach po 2GB
Cooler CPU: SilentiumPC Spartan 3 LT
MOBO: Gigabyte GA-MA770T-UD3 rev 1.3
GPU: AMD Radeon RX 570 8GB MSI OC
PSU: SilentiumPC Vero L2 500W
HDD: Seagate Barracuda 2TB 7200 RPM SATA3
Ctr+alt+del -> Menadżer -> wydajność -> po lagu alt +tab -> sprawdzić w wykresie.
Athlon 200GE za 200 zł > Phenom X4, gratuluje dobrego samopoczucie, ze dobry, obstawiam, że na lagach masz 100% procek.
Najlepsze co możesz osiągnąć na tej płycie głównej to FX 8100, ale to nadal nie jest FPSowe cudo, aczkolwiek póki co starcza w grach.
https://www.cpubenchmark.net/compare/AMD-Phenom-II-X4-970-vs-AMD-FX-8100-Eight-Core/371vs260
W danej chwili, i chyba nie na lagu bo miałeś maksymalna wydajność o jakiej pisałeś 120 fps, przy 80% procka i 50kilku karty, to wyraźnie pokazuje, że dławisz się procesorem.
Nic lepszego nie wymyślimy, możesz zaryzykować kręcenie.
@anon7248146 Czy podkręcenie do 4.0 GHz da jakąś odczuwalną różnicę? Czy może podkręcenie o 500 mhz jest bezsensowne?
Da jakieś 10% więcej zapasu w procesorze co może trochę zapobiec dropom FPS.
Faktycznie popatrzyłem wcześnie na Twoją płytę, ale REV 3.1 zamiast 1.3 i tam był FX 8100
Po za podkręcaniem już nic bym w tę platformę nie zainwestował.
Z tym tematem nie do mnie Jeżeli już, to tylko w dół procki kręciłem, nie wiem na ile stabilnie będzie działał przy takim dużym (zasilacz, płyta, chłodzenie). Sądzę, ze nawet na stockowym chłodzeniu etc. powinieneś dać radę ze 200 wykręcić i zobaczyć, czy jakikolwiek efekt będzie. To pomoże ocenic przed ew. inwestycjami.
@panicagaming @anon7248146 podkręciłem procesor do 4.0 GHz na napięciu 1.520 V
Wyniki są takie https://imgur.com/a/rEEgPg5
Dużej różnicy nie zauważyłem, nadal są dropy do 60 FPS
Masz użycie o 10% niższe, ale to różne sytaucje więc cpu nie porównasz 1 do 1…
Według mnie to zbij trochę ustawienia graficzne - efekty i cienie, bo w pewnym stopniu również przyczyniają się do obciążenia CPU. Kiedyś grywałem w CS.
Powodem wyższych dropów wg mnie też będzie RAM o niewysokiej częstotliwości, no i też jest to zależne od gry/mapy aktualnej. Akurat drop FPS jest zależny od wielu czynników, w zależności od PC.
Aktualizacja gry spieprzyła fps. Kilka tematów było już na forum, odnośnie cs go i fps.