jaki jest dobry program do czyszczenia rejestru(taki, który usuwa wszystkie niepotrzebne wpisy) oraz czyszczenie dysku? mam, teraz ccleaner i wise registry cleaner, to one nie czyszczą dokładnie rejestru.
Cześć,
Każdy program do czyszczenia rejestru działa inaczej, każdy pozostawia jakieś nieusunięte klucze. Nie ma jednego dobrego programu który sobie z tym poradzi. A instalowanie wielu programów nie ma najmniejszego sensu.
Zresztą klika zbędnych kluczy w rejestrze na pewno nie spowoduje spowolnienia systemu, i nie ma chyba sensu się tym za bardzo przejmować.
Co do czyszczenia dysku, w zupełności CCleaner wystarczy, jak bardzo chcesz możesz go zamienić na np. Odkurzacz.
kiedyś jakaś gazeta robila testy, może PC World lub podobna, nie pamiętam i nawet jakbyś miał sporo wpisów w rejestrze, burdel to i tak nie będzie to miało praktycznie żadnego wpływu na wydajność kompa, czy jego uruchamianie. System używa z rejestru tylko te wpisy, które w danej chwili potrzebuje. A wpisy w rejestrze to i tak zwykły tekst krótki i w programach zazwyczaj ktoś ustawienia w nim zapisze np. położenie okna programu i wielkość tego okna (czyli w tym przypadku łącznie 4 krótkie liczby), a zamiast w rejestrze to program może zapisywać ustawienia w pliku .ini, czyli to jest zwykły plik tekstowy, tylko ma rozszerzenie inne (ini) i tyle.
No chyba, że masz jakiś program w wersji trial i trial się skończył i na dysku gdzieś jakiś śmieć został i chcesz go wywalić po to by od nowa mieć program w wersji trial, to wtedy rozumiem
Co do czyszczenia rejestru - już z pół roku korzystam z regseeker portable. Ma wyszukiwarkę w rejestrze, a nawet ma opcję wyszukiwania plików i folderów w systemie. Między innymi ma czyszczenie rejestru z niepotrzebnych wpisów. Sprawuje się na win7 i na xp bezbłędnie. Nigdy nic potrzebnego nie skasował ten program, chociaż ma domyślnie zaznaczenie robienia kopii bezpieczeństwa z każdego usuwania. http://portable.info.pl/regseeker-portable/ Po polsku. Darmowy i przydaje się często, żeby wyszukać pliki i foldery po jakiejś deinstalacji i po niej wpisy w rejestrze.
czy odkurzacz jest dobry, niż ccleaner? oprócz, że w odkurzaczu nie ma czyszczenia rejestru.
Odkurzacz i ccleaner uzupełniają się. Oczywiście, że to nie wystarcza na czyszczenie pozostałości po odinstalowanych aplikacjach, więc trzeba mieć na wszelki wypadek ten podany regseeker.
dobra, a co myślicie o wise registry cleaner?
czyli te 3 programy, mam zainstalować, i wystarczy mi?
Sam popatrz. Możesz pobrać WRC portable i zastosować, bez uprzedniego zastosowania ccleanera. Po wiseregistrycleaner zobacz, ile ccleaner nazbiera. Po JetClean, to ccleaner w czyszczeniu rejestru nic nie znajdzie, zaś po czyszczeniu rejestru ccleanerem, to jetclean nazbiera najwięcej i to robi bezpiecznie. JetClean też dobrze sprząta i można nim nawet utworzyć punkty przywracania systemu. Instalując jednak ten program, nawet ze strony producenta, trzeba pamiętać, żeby w pierwszym oknie kreatora kliknąć DECLINE. Do codziennej pielęgnacji, to najlepszy wybór. Odkurzacz, to dobry po aktualizacjach. Kiedyś, to wise disc cleaner mnie oszukiwał. Miał nawet opce defragmentacji, którą wykonywał w dwie minuty. Po pół roku, to na dysku miałem tak kolorową mozaikę, że groza. Defraggler to uporządkował, ale już się nie nabiorę na produkty wise. JetClean jest bardzo stabilny. Ma bezpieczne ustawienia producenta.
już się pogubiłem :-(
To też zostaw to, co masz! Zarówno Wise Registry Cleaner, jak i CCleaner na standardowych (podkreślam) ustawieniach wystarczają i są bezpieczne. Radykalnym “czyścicielem” rejestru i dysku, którego ja używam, jest Eusing Cleaner: http://www.dobreprogramy.pl/Eusing-Cleaner,Program,Windows,36042.html Polecam tam opis i komentarze.
dobra, dzięki za pomoc
ok, widziałem