Dobry program do sformatowania dysku

Witam

Na początku chciałbym zaznaczyć że jestem bardzo początkujęcym użytkownikiem komputera więc proszę o wyrozumiałość. Właśnie kupiłem do swojego komputera drugi dysk twardy na którym jeszcze nie ma założonej żadnej partycji i w związku z tym pytania:

1. Jakim programem ustawie mu partycje?

2. Jak ukryć ten drugi dysk przed innymi użytkownikami komputera?

Posiadam Windowsa XP. Jeśli sformatuje ten dysk pod NTFS to będzie można jakoś ustawić że do danego dysku dostęp ma tylko “administrator komputera”? Jeśli tak to jak to sie ustawia?

Z góry dziękuję za każdą odpowiedź

Pozdrawiam

Wszystko zrobisz bez problemu podczas instalalacji systemu

Jeżeli nowy dysk podpiąłeś już do kompa i jest widoczny w BIOSie to poprostu uruchom system. Kliknij prawym klawiszem na mój komputer>Zarządzaj>Zarządzanie dyskami. Tam będziesz miał info o swoich dyskach i o partycjach na nich założonych. Kliknij na nazwę tego nowego i poprostu utwórz partycje podstawową, a później rozszerzoną. to banalnie proste :slight_smile: Sam to zauważysz. Całej partycji raczej nie ukryjesz, ale możesz ukrywać wszystkie zapisane przez Ciebie dane :wink: Wystarczy utworzyc ukryty katalog. Nowy folder>Właściwości>atrybuty>ukryty i do niego wrzucać swoje tajne dane :stuck_out_tongue_winking_eye:

no tak ale jesli ktos jest bardziej kumapty to znajdzie to bez problemu

Zgadza się, ale chłopak sam pisze że jest początkujący, także jesżeli komputera używała by z nim jakaś bardziej kumata osoba to czu zadawałby pytania na forum o tworzenie partycji i to jeszcze pod XP???

Tu masz opisane co trzeba zrobic i jakie programy do zarzadzania partycjami uzywac.

Zobacz tutaj http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?t=45731

Dzięki dawidd3, dzięki all :wink: Nie wiedziałem że to będzie aż takie proste hehe. Mam jeszcze takie pytanie - Jak ustawie sobie to ukrywanie folderów i potem zapomne nazwe to co mam zrobić żeby wejść do takiego folderu? :wink: Jeszcze jedno pytanko - otóż gdy wejde do właściwości folderu to w Właściwościach w zakładce Udostępnianie jest opcja “Uczyń ten folder folderem prywatnym”, tylko że jest ona zablokowana. Kiedyś czytałem że jest ona odblokowana wtedy jak używa sie NTFSu. Ja używam i jakoś nie działa :frowning:

Hehe! Nie, ta zakładka o której mówisz dotyczy katalogu udostępnionego w sieci LAN :smiley:

Nie musisz znać nazwy Twoje ukrytego folderu :wink: Wystarczy że klikniesz w oknie np mój komputer narzędzia>opcje folderów>widok>pokaż ukryte pliki i foldery i wszystkie foldery będą widoczne. Nie zapomnij później z powrotem tego przełaczyć :wink: Cieszę się że mogłem pomóc :wink: Pozdrawiam Dawid

Jeszcze raz dzięki :slight_smile: W ten sposób o którym pisałem można ukryć pliki z folderu Moje dokumenty dlatego pomyślałem że może by to działało także z innymi dyskami :wink: No to mamy poważną wade ukrywania folderów ponieważ każdy co sie choć troche na tym zna może je zobaczyć no ale cóż…

Pozdrawiam

swoją drogą: jest coś takiego :lol: ? (nie chodzi mi o instalkę wina xp, czy dyskietki bootowalnej) :mrgreen:

aju ja wcześniej posiadałem inny komputer z innym systemem operacyjnym i tam były takie programy :wink: