Dobry sprzęt, spadki FPS w GTA V

Moim problemem są spadki FPS w GTA V. Problem wygląda tak - stoję w miejscu, lub biegnę - FPS są na stałym poziomie i nie spadają np miasto stałe około 70, pola około 100. Gdy jadę samochodem FPS te spadają np. ze 80 na 60, 100 na 90 itp. Te ścinki są bardzo odczuwalne. Nie ważne jakie ustawienia graficzne dam - ciągle jest to samo. FPS skaczą gwałtownie tylko w GTA V, reszta gier jest okay - Paladins, Rocket League, Heroes & Generals. Fishing Planet również ma spadki na wysokich ustawieniach graficznych jednak sam nie wiem czy to nie wina samej gry. Prócz tego Dead by Daylight działa gorzej niż zwykle, ale ten problem zauważyłem po aktualizacji. FPS w DBD spadły z ultra 40 do 25, a z medium z 60 na 35.
Mój sprzęt jest dość dobry:
Ryzen 5 2500U
Radeon RX 560x
8GB RAM DDR4
HDD 1000GB (chyba największa bolączka tego zestawu) :frowning:

Nie zjada Ci procesora do 100% w czasie jazdy albo nie zaczyna się gotować?

Kwestia spadku FPS może być związana z szybkością poruszania się samochodem i koniecznością większej ilości obliczeń (tzn. widzisz 10 metrów więcej na sekundę, nie 2 jak idąc i trzeba doliczyć też ruch i wygląd obiektów na większym obszarze)

Pytanie teraz, jak temu zapobiec?

Ustawiłem synchronizacje pionową, z myślą, że to wina procesora (nie sprawdzając tego wcześniej). Problem nie ustępuje. To są obciążenia podczas gry w GTA (V-SYNC ON)
RAM - 94% (lol?) z 6,9GB, z tego 3,1GB GTA, a pulpit gdy GTA jest wyłączone 2.3GB
CPU - ok. 80 procent
GPU - ok. 80 procent
DYSK - ok. 30 procent
Więc wydaje mi się, że wina leży po stronie małej ilości RAM. Dodam tylko, że pierwsze ok. 15 minut jest ok.
Co o tym myślicie? Idę poszukać w internecie jak zmniejszyć zużycie ram

Zmień RAM na integrze na 256 MB (BIOS trzeba pewnie ruszyć), masz chyba ustawiony 1 GB, tracisz więc 700 MB :wink: 256 do neta / Youtube starczy.

Na Usługach Windowsa tracisz pewnie z 500 MB trzeba by posprzątać rejestr i usługi powywalać, wszelkie OneDrive, Skype, dodatkowe programy optymalizujące etc.

To są jedyne opcje jakie mam w biosie. Nie widzę tutaj nic związanego ze zmianą VRAM dla Vega 8

Uważasz, że to zadziała, nie namieszam nic? :stuck_out_tongue: https://www.youtube.com/watch?v=1JObGphOqi4

Nie, to nie zadziała.
I niestety - ale niskonapięciowy Ryzen, to nie jest “dość dobry sprzęt” jak dla GTA V.

Chyba nie jest tak źle, grałem w W3 na ultra, z niektórymi postprocesami wyłączonymi w ponad 30fps w Novigradzie

Jasne, że nie jest źle. GTA też ci się uruchomiło, a to jak działa, niestety zależy od tego jak został program napisany. Twój nitro, to jest sprzęt cytuję: “dla niewymagających graczy”.

Dla niewymagających, to rozumiem, ale nie zmieniato faktu, że przyspawanie 1 GB RAM do integry, która IE jest wykorzystywana w grach, to głupota .

Osobiście, nie wiem kto jest producentem tegoż, napisałbym do suportu, że w zakupionym laptopie z kartą zewnętrzną do integry przypisano irracjonalnie dużą ilość pamięci RAM(1 GB miast 256 MB), co powoduje spadek wydajności. Prosiłbym o wskazanie sposobu zmiany (serwis?) / przesłanie odblokowanego / zmodyfikowanego wsadu do BIOS. Być może zadziała argument, że zakup dodatkowej pamięci (a raczej nawet dwóch - pełny dual) jest niepotrzebny gdyż 90+% zużycie ram osiągasz przy 80+% wykorzystaniu procesora i karty, więc te 700MB pozwoliłoby w zupełności na całkowite wykorzystanie potencjału.