Dobry tłumacz polsko-angielski

Witam szukam tłumacza PL-EN nie koniecznie takiego on-line może być nawet płatny.Chciałbym na takim programie tłumaczyć listy i tego typu rzeczy,a wiadomo że tłumacze on-line nie są za dobre.

Jeśli znacie jakiś dobry program to napiszcie.

Żaden soft nie przetłumaczy ci idealnie. Zatrudnij człowieka, jest płatny, ale unikniesz dziwnych sytuacji :slight_smile:

Jak dla mnie jedynym translatorem wartym polecenia jest google translate

Nie istnieje idealny tłumacz, zarówno w wersji online jak i wersji instalacyjnej. Jeżeli chcesz tłumaczyć, potrzeba jest znajomość (nie wybitna, ale trochę obycia musi być) słownictwa, składni. Uczę się w szkole angielskiego już siódmy rok (tylko w szkole, nigdzie poza nią nie rozwijam umiejętności, czyli trzy lekcje tygodniowo, ale planuję to zmienić) i źle nie jest, potrafię zrozumieć wiele zdań, niektóre słowa muszę tłumaczyć z pomocą słownika - ale rozczytać się udaje. Poświęcając tak mało czasu angielskiemu myślę, że wynik jest niezły, ale dla mnie to za mało (tak samo jak mało chęci :wink: ).

Jeżeli nie znasz angielskiego, to jedyne co Ci mogę polecić, to spróbować z Google Translate, albo… uczyć się :wink:

Ja bym wręcz napisał, że żaden nie przetłumaczy dobrze. Żeby chociaż zdania wynikowe były suche i bez finezji, ale nie - one są czasem śmieszne, a częściej żałosne.

Właśnie proste zdania są tłumaczone całkiem dobrze (google translate). A że jedno angielskie słowo to kilka polskich + odmiana nie jest możliwe takie tłumaczenie maszynowe. Więc wychodzi baza zdań co ma właśnie google translate :slight_smile:

Najlepszy sprawdzian czy tłumaczenie jest dobre, to po przetłumaczeniu tekstu np.z angielskiego na polski wrzucić otrzymany tekst do tłumaczenia z polskiego na angielski. Jak się taki zabieg wykona kilkakrotnie to dopiero wychodzi cudo. :slight_smile: