Witam ostatnio trafiłem na coś takiego jak docker i tak tłumacze sobie sam z angielskiego na polski to rozumiem co pisza ale nie rozumiem o co im chodzi. Mógłby mi ktoś jakoś to wytłumaczyć o co chodzi z dockerem ?
What is Docker?
Docker is an open platform for developers and sysadmins to build, ship, and run distributed applications. Consisting of Docker Engine, a portable, lightweight runtime and packaging tool, and Docker Hub, a cloud service for sharing applications and automating workflows, Docker enables apps to be quickly assembled from components and eliminates the friction between development, QA, and production environments. As a result, IT can ship faster and run the same app, unchanged, on laptops, data center VMs, and any cloud.
Solomon Hykes, Docker’s Founder & CTO, gives an overview of Docker in this short video (7:16).
Z opisu podanego na stronie są to głównie usługi, działające w chmurze, tj .SaaS (Software as a Service), kontenery (wirtualizacja - uruchamianie programów w izolowanym środowisku). Na tej stronie opis jest zbyt ogólnikowy, aby tak naprawdę zrozumieć czym jest ten cały Docker i na jakiej zasadzie on działa.
Docker jest odpowiednikiem FreeBSD jail i rozszerzeniem LXC. Upraszcza trochę cały proces stawiania kontenerów. Za pomocy dockera możesz postawić sobie np. wordpresa czy cokolwiek innego wraz ze wszystkimi zależnymi usługami w odizolowanym środowisku.
Ogólnie samo lxc jest w miarę nowe w środowisku, ja jeszcze tego nie ogarniam ale wydaje się bardzo przydatną rzeczą. W necie jest jednak sporo przydatnych materiałów na ten temat.
Dodatkowo Docker nie ma wad Vagranta. Tj. nie dodaje ci do zamkniętego środowiska pełnej wirtualki z systemem, przez co jest o wiele lżejszy i można go stosować na serwerach produkcyjnych bez martwienia się o wydajność.